Panda

Pandaen er blitt et symbol for arter som trues med utryddelse forårsaket av habitatreduksjon.

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Habitatreduksjon er når leveområdet til dyr, planter og andre organismer blir mindre. At et leveområde blir mindre medfører at færre individer kan overleve i området over tid, og det vil si at bæreevnen til arten blir mindre.

Habitatreduksjon er i dag regnet som den største trusselen mot biologisk mangfold og utgjør en avgjørende risiko for utryddelse av mange arter. Arter med begrenset utbredelsesområde og med spesialiserte krav til miljøet de lever i er særlig sårbare.

Pandaen finnes bare (er endemisk) i Kina og Tibet og er tilpasset til å spise bambus. Den er blitt et symbol for arter som trues med utryddelse forårsaket av habitatreduksjon. Mesteparten av bambusskogen som er leveområdet til pandaen er blitt hugget ned for å brukes til brensel og å gjøre plass til landbruk og bebyggelse. Bambusskogen er i dag svært oppdelt (fragmentert) og de gjenværende pandabestandene er små og isolert fra hverandre.

Årsaker til habitatreduksjon

Habitatreduksjon kan ha naturlige årsaker, men i moderne tid er omlegging av natur til områder for matproduksjon, bebyggelse og infrastruktur langt mer omfattende. Klimaendringer, og da spesielt global oppvarming bidrar også til habitatreduksjon for mange arter og forventes å føre til store tap i biologisk mangfold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg