gaur

Bestandene av gaur er kraftig redusert, og arten regnes som utrydningstruet.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Gaur er en partået klovdyrart i oksefamilien.

Faktaboks

Også kjent som

Bos gaurus

seladang

Dette er den største av de ville okseartene. De har kraftige bakoverbøyde horn med innsvingte ender. Kroppen er 250–300 centimeter lang, skulderhøyden er omkring 175 centimeter. Okser veier opptil 950 kilo, kuer 700 kilo. Pelsen er glinsende svart hos oksen, mørkebrun hos kuer og unge okser. Den har hvite sokker. Oksen har en kraftig ryggpukkel, en liten hudlapp under haken og en større mellom forbena.

Gauren regnes for å være viltformen til den tamme indiske oksearten gayal (Bos frontalis).Denne er mindre og har betydelig kortere og nesten rette horn som peker utover.

Den forekommer i høyereliggende strøk av Nepal, India, Myanmar, Vietnam, Thailand, Kambodsja, Laos og Vest-Malaysia. Bestandene er kraftig redusert, og gauren regnes som utrydningstruet. Se også oksedyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg