Hjortedyr

I hjortedyrfamilien finnes elg, hjort, rådyr, dåhjort og rein i Norge. (Fra venstre øverst.)

Hjortedyr
Av /Sammenstilling.

Klovdyr er en gruppe pattedyr som omfatter jordlevende (terrestriske) partåede klovdyr og hvaler.

Faktaboks

Også kjent som
klauvdyr
Vitenskapelig navn
Artiodactyla

Det nære slektskapet mellom hvaler og spesielt flodhester ble først oppdaget ved genetiske analyser på slutten av 1990-tallet. Det ble deretter bekreftet ved å undersøke skjelettene av utdødde og nålevende arter. Det ble blant annet funnet ankelben karakteristiske for partåede klovdyr hos fossile hvaler. Klovdyrene blir ofte sammen med upartåede hovdyr omtalt som hovdyr, men dette er ikke en naturlig gruppering.

Systematikk

Det ble foreslått å erstatte navnet Artiodactyla (partåede klovdyr) med Cetartiodactyla i 1997 etter inkluderingen av hvaler (Cetacea) i ordenen. Man ser i dag begge i bruk og det er uenighet blant fagfolk om hva som er mest korrekt. Siden hvalene utgjør en undergruppe innen Artiodactyla, kan det argumenteres for at det er riktige å omtale gruppen som ‘hvaler og andre partåede klovdyr’, eller ‘hvaler og terrestriske partåede klovdyr’.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

klovdyr
Artiodactyla
Artsdatabanken-ID
295
GBIF-ID
731

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg