Revebjelle, slekt i maskeblomstfamilien. Vanlig revebjelle, Digitalis purpurea, vokser vilt i Norge, mens andre arter dyrkes som prydplanter. Revebjeller er viktige medisinplanter, idet de inneholder glykosider som virker på hjertefunksjonen, se digitalis. Som en effekt av dette er den også giftig.

Vanlig revebjelle, D. purpurea, er 60–150 cm høy, med tett bladet stengel, og lang, ensidig blomsterstand med purpurrøde, klokkeformede blomster. Vokser i beitemark, veikanter og ur langs kysten fra Telemark til Nord-Trøndelag, men finnes forvillet fra hager flere steder nord til Troms. Flere andre arter dyrkes som prydplanter, bl.a. gul revebjelle, D. lutea, med lyst gule blomster, og prydrevebjelle, D. lanata, med hvite eller gulhvite blomster med brune eller fiolette årer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. juli 2011 skrev Nils Tore Gram Økland

Hei

Når det gjeld høgda på vanleg revebjølle i Noreg oppgir artikkelen i Store norske 60 - 150 cm.

Eit eksemplar på Huglo i Stord kommune vart 10. juli 2011 målt til 211 cm. (Planta er framleis i vekst.) Planta er vill, men står attmed husvegg mot aust på skrinn, men kalkrik jord.mvh

Nils Tore Gram Økland

8. august 2011 svarte Ida Jackson

Hei!

Så kult at du har funnet en så stor revebjelle. Har den blitt enda større siden 10. juli? Jeg er litt usikker på om vi bør ha høyde-anvisninger i leksikonartikkelen om planter. Det ser ut som om det ikke er en veldig presis vitenskap å avgjøre hvor store de pleier å bli. Det er jo avhening av vær og vekstforhold lokalt.

Mvh
Ida Jackson
nettansvarlig og redaktør for botanikk

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.