Blomsten hos geitrams er førsthannlig Først utvikles pollenbladene med pollensekker ogpollen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Etter at pollenbærerne har visnet og frigitt pollen starter utviklingen av fruktbladet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
I siste stadium er fruktbladet ferdig utviklet med arr som kan ta imot pollen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Førsthannlig er en betegnelse på en tokjønnet blomst der pollenbærerne er utviklet tidligere enn arrene i samme blomst slik at en selvpollinering vanskeliggjøres. Førsthannlig brukes også om dyr som er først hann for deretter å bli til hunn.

Faktaboks

Etymologi
gresk protos - først; aner – hann
Også kjent som
protandrisk, protandri

Førsthannlig hos planter

De hannlige reproduktive organene, pollensekker med pollen (andrøsiet), utvikles og modnes før de hunnlige fruktbladene (gynøsiet) med fruktknute, frøemne, griffel og arr. Pollensekker sprer pollen før arret er ferdig utviklet. Derved hindres selvpollinering og selvbefruktning, og øker sannsynligheten for krysspollinering og kryssbefruktning.

Dikogami (av gresk di – to; gamos – ekteskap) betyr at de hannlige og hunnlige delene av blomsten utvikles til forskjellig tid, delt i de to hovedtypene protandri, hvor andrøsiet utvikles først, og protogyni, hvor gynøsiet utvikles først. Ofte er disse blomstene samlet i en blomsterstand.

Førsthannlig hos dyr

Førsthannlig (protandri) hos dyr er kjønnsskifte fra hann til hunn. Førsthannlige arter er først hann for deretter å bli til hunn. Noen arter rundormer, krepsdyr og fisk er hermafroditter, med kjønnssystemer hvor hvert individ kan være både hann og hunn. Etter hvert som dyret vokser og blir eldre skjer det kjønnsskifte (sekvensiell hermafrodittisme) når det er en reproduktiv fordel for arten at den kan skifte kjønn. Kjønnsskifte fra hann til hunn gir en reproduktiv fordel hvor den hunnlige fertiliteten øker med større og eldre hunnindivider med økt kroppsstørrelse. Eksempler på førsthannlig (protandri) er anemonefisk, rundormer og reker. Førsthunnlige (protogyni) er først hunn for deretter å bli til hann, og forklares av fordelen hannen har av stor størrelse brukt i forsvar av revir og harem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg