førsthannlig

Blomsten hos geitrams er førsthannlig Først utvikles pollenbladene med pollensekker ogpollen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Etter at pollenbærerne har visnet og frigitt pollen starter utviklingen av fruktbladet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
I siste stadium er fruktbladet ferdig utviklet med arr som kan ta imot pollen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Førsthannlig er en betegnelse på en tokjønnet blomst der pollenbærerne er utviklet tidligere enn arrene i samme blomst slik at en selvpollinering vanskeliggjøres.

Faktaboks

etymologi:

Gr. protos - først ; aner – hann

også kjent som:
protandrisk, protandri

De hannlige reproduktive organene, pollensekker med pollen (andrøsiet), utvikles og modnes før de hunnlige fruktbladene (gynøsiet) med fruktknute, frøemne, griffel og arr. Pollensekker sprer pollen før arret er ferdig utviklet. Derved hindres selvpollinering og selvbefruktning og øker sannsynligheten for krysspollinering og kryssbefruktning.

Dikogami (av gresk di – to; gamos – ekteskap) betyr at de hannlige og hunnlige delene av blomsten utvikles til forskjellig tid, delt i de to hovedtypene protandri hvor andrøsiet utvikles først og protogyni hvor gynøsiet utvikles først. Ofte er disse blomstene samlet i en blomsterstand.

Førsthannlig hos dyr

Noen arter rundormer, krepsdyr og fisk er hermafroditter, med kjønnssystemer hvor hvert individ kan være både hann og hunn, og etter hvert som dyret vokser og blir eldre skjer det kjønnsskifte (sekvensiell hermafrodittisme), når det er en reproduktiv fordel for arten at den kan skifte kjønn. Protandre (førsthannlig) er først hann for deretter å bli til hunn. Kjønnsskifte fra hann til hunn gir en reproduktiv fordel hvor den hunnlige fertiliteten øker med større og eldre hunn individer økt kroppsstørrelsen, Protandri hos dyr kjønnskifte fra hann til hunn for eksempel anemonefisk. Protogyne (førsthunnlig) er først hunn for deretter å bli til hannog forklares av fordelen hannen har av stor størrelse har til å forsvare revire og harem. Eksempler på protandri er anemonefisk, rundormer og reker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg