Humler. Jordhumle. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Humler (foto, jordhumle) av Bertelsmann Lexikon-Verlag, Gütersloh/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Humler er en insektslekt i familien humler og bier. Humlene danner samfunn og betegnes sammen med honningbiene som sosiale bier. De er viktige for bestøvning av blomster på mange kulturplanter.

De har robust, tykk, tett håret kropp, som oftest med hvite, gule eller røde bånd på bryst og bakkropp. Da fargetegningen til dels kan variere sterkt, er artsbestemmelsen meget vanskelig. Hunnene og arbeiderne har stikkebrodd, hannene ikke.

Humler er meget nyttige til bestøvning (pollinering) av blomster på mange kulturplanter. Særlig har de stor betydning for frøsetningen hos rødkløver, fordi de fleste arter har så lang tunge at de kan nå ned gjennom blomstens kronrør, mens det bare er enkelte raser av honningbien som kan klare dette.

Samfunnet er enklere og mindre tallrikt på individer enn honningbiens. Reiret (bolet) bygges i eller over jorden, i en steinrøys, et gammelt musereir eller lignende og brukes bare ett år. De befruktede hunnene, dronninger, som er de eneste humlene som overvintrer, begynner om våren hver for seg å anlegge en ny koloni, idet de bygger et enkelt bol utfôret med tørt gress, mose, musehår eller lignende. Av voks som dronningen skiller ut, bygger hun en krukke som fylles med honning, og en plattform med voks og pollen hvor hun legger de første eggene. Larvekammeret lukkes igjen, men må utvides og forsynes med mer mat (pollen og honning) etter hvert som larvene vokser.

Alle de unge humlene som utvikles utover sommeren, er sterile hunner eller arbeidere som hjelper til med oppfostringen av de følgende generasjoner. De første arbeiderne er meget små. Utover ettersommeren utvikles også hanner og store kjønnsmodne hunner, dronninger. Etter paringen dør hanner og arbeidere, mens de befruktede hunnene overvintrer. Humlebol inneholder vanligvis 200–400 individer.

Humler hører hjemme i den tempererte sone. Av de mer enn 250 kjente artene hører 35 til Norges fauna. Blant de alminnelige er hagehumle, steinhumle, jordhumle og åkerhumle. Totalt 28 arter hører til de sosiale humlene, mens 7 er såkalte gjøkhumler.

Gjøkhumler ble tidligere regnet som en egen slekt (Psithyrus), men oppfattes nå som tilhørende humleslekta. Disse artene er sosiale parasitter som overtar bolet til en annen humle og det produseres derfor ikke arbeidere, men gjøkhumla lar vertens arbeidere stelle sine egg og larver. Det finnes totalt ca. 45 arter, hvorav 7 er funnet i Norge. Artene av gjøkhumle ligner av utseende de artene de parasitterer, noe de norske navnene signaliserer, f.eks. åkergjøkhumle og steingjøkhumle.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Leddyr Arthropoda
Klasse Insekter Insecta
Orden Årevinger Hymenoptera
Familie Humler og bier Apidae
Slekt Humler

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. juni 2013 skrev Lauritz S. Sømme

Hei, det er mye skriving om humler for tiden.jeg foreslår at denne artikkel har en lenke til Artsdatabankens. Temaside om humler. Der er bilder av alle arter. Hilsen Lauritz Sømme

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.