fingerbøl

Fingerbøl
Fingerbøl
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0
Fingerbøl
Fingerbøl brukes for å beskytte fingertuppene under håndsøm og som hjelp til å trykke nålen gjennom stoffet. Bildet viser et fingerbøl i bruk, mens en person syr i en knapp med synål.
Fingerbøl
Av .

Fingerbøl er hjelperedskaper til synåler, i likhet med seilmakerhansker. De bidrar til at det kan sys raskere, spesielt i harde stoffer. Fingerbøl beskytter samtidig fingertuppene mot slitasje. Fingerbølet, eller en tilsvarende ring, brukes til å dytte nålen gjennom stoffet.

Fingerbøl finnes i ulike materialer som stål, sølv, gull, bronse, emaljearbeider, porselen, plast, gummi eller lær. De er kan være enkle og praktiske eller også rikt utsmykket. De kan utformes som ringer og kan da ha dekorativ funksjon i tillegg til den praktiske.

Utforming

For at et fingerbøl skal være godt å bruke må det passe på fingeren. Det er således et personlig redskap. Fingerbøl inngår i vanlige sysaker, men det er ukjent hvor vanlig det er å bruke fingerbøl i dag. Mye søm forgår med maskin. Det kreves en viss øvelse før det å sy med fingerbøl blir raskere og mer behagelig enn å sy uten. Det vanligste fingerbølet dekker fingertuppen, og litt mer en centimeter nedover fingeren. Det finnes fingerbøl som er åpne på fingertuppen, og det finnes de som dekker bare undersiden av fingertuppen.

De fleste fingerbøl har små fordypninger egnet til å dytte nålen med. En del fingerbøl brukes på andre deler av hånden. Seilmakerhansken har platen til å dytte på nålen inne i håndflaten. Ringer med fingerbøl kan ha flaten til å dytte med på selve fingeren.

Historie

De eldste hjelpemidlene for søm er funnet utenfor Moskva. Mammutjegere hadde der for 30 000 år siden hjelpemidler for å sy perler på lær. De første virkelige forløperne for fingerbøl var i bruk for 10 000 år siden, i form av stener med fordypninger for nålen. Fingerbøl i bronse er kjent fra middelhavsområdet for 2 500 år siden.

Romerne bidro til å spre fingerbøl i bronse i Europa 100 år evt. Omkring år 1150 er den hellige Hildegard kjent for å ha tatt med seg et fingerbøl da hun gikk i kloster. Nürnberg ble tidlig et senter for produksjon av både fingerbøl og nåler, og rundt 1500 har byen en stor produksjon. Oppdagelsen av sink fører med seg flere ulike produkter av messing, blant annet fingerbøl, og det etableres et eget laug for fingerbøl rundt 1540.

Det var smeder som spesialiserte seg på fingerbøl i Holland på begynnelsen av 1600-tallet. I 1756 forsøkte svensker å spionere på produksjonen for å starte egen. Ikke lenge etter startet produksjon i Østerrike etter at keiserinne Maria Theresia lyktes i å bedrive industrispionasjene i Nürnberg. Fra 1824 begynte sølvsmeden J. F. Gabler fra Schondorf produksjon av fingerbøl i sølv, en produksjon som skulle bli verdensledende i konkurranse med franske, engelske og amerikanske produsenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg