målere

Agathia obsoleta, en art i insektfamilien målere. Denne utbredt på enkelte øyer i Indonesia.

Artikkelstart

Målere, insektfamilie i ordenen sommerfugler (Lepidoptera).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Geometridae

Beskrivelse

Målere er sommerfugler med slank kropp og forholdsvis store, brede og tynne vinger og vanligvis trådformede antenner. Vingenes form og stort sett lyse farger gir en viss likhet med dagsommerfugler. De fleste arter flyr i skumringen, og under hvile holdes vingene som regel horisontalt utbredt. Hos visse arter (frostmålere) er hunnens vinger redusert til korte stumper, eller de mangler helt. Sommerfugllarver har som regel tre par brystføtter og fem par vorteføtter på bakkroppen, men målerlarvene har bare to par vorteføtter helt bakerst og dermed langt fra forkroppens brystføtter. Den lange mellomkroppen må derfor bøyes opp i en bue, og det virker som om larven «måler» avstanden når den kryper. I hvile ligner mange larver forbløffende kvister, bladstilker, barnåler og liknende, som de lever på.

Utbredelse

Det er funnet omtrent 280 arter i Norge, og mange gjør alvorlig skade på trær og busker ved at de eter på knopper, blomster, blad, nåler og frukter.

Skade på trær

Flere arter av frostmålere er periodisk årsak til stor skade på frukttrær, særlig på Vestlandet. Løvskogen kan også bli sterkt angrepet både på Vestlandet og i Nord-Norge. Masseherjinger på fjellskog av bjørk, særlig i Nord-Norge, skyldes vesentlig fjellbjørkemåler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

målere
Geometridae
Artsdatabanken-ID
46705
GBIF-ID
6950

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg