Målere, insektfamilie i ordenen sommerfugler (Lepidoptera).

Målere er sommerfugler med slank kropp og forholdsvis store, brede og tynne vinger og vanligvis trådformede antenner. Vingenes form og stort sett lyse farger gir en viss likhet med dagsommerfugler. De fleste arter flyr i skumringen, og under hvile holdes vingene som regel horisontalt utbredt. Hos visse arter (frostmålere) er hunnens vinger redusert til korte stumper, eller de mangler helt. Sommerfugllarver har som regel tre par brystføtter og fem par vorteføtter på bakkroppen, men målerlarvene har bare to par vorteføtter helt bakerst og dermed langt fra forkroppens brystføtter. Den lange mellomkroppen må derfor bøyes opp i en bue, og det virker som om larven «måler» avstanden når den kryper. I hvile ligner mange larver forbløffende kvister, bladstilker, barnåler og liknende, som de lever på.

Det er funnet omtrent 280 arter i Norge, og mange gjør alvorlig skade på trær og busker ved at de eter på knopper, blomster, blad, nåler og frukter.

Flere arter av frostmålere er periodisk årsak til stor skade på frukttrær, særlig på Vestlandet. Løvskogen kan også bli sterkt angrepet både på Vestlandet og i Nord-Norge. Masseherjinger på fjellskog av bjørk, særlig i Nord-Norge, skyldes vesentlig fjellbjørkemåler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.