Tempelet i Jerusalem ble brent av romerne i år 70 evt., mistet prestestanden (kohanim) det meste av sin tidligere betydning. Det ble fariseernes arvtakere, rabbinerne, som måtte finne nye veier for at jødedommen skulle kunne utvikle seg videre, uten tempel og tempelkult. Løsningen ble å utforme ritualer og leveregler som skulle gjøre det mulig å leve som jøde over alt – og i alle tider. Synagogen ble stedet der menn møttes for felles bønn og studier, og stedet der de hellige Torarullene ble oppbevart. Hjemmet ble stedet der elementer fra den gamle tempelkulten fikk ny betydning.
Lovene i Toraen måtte tolkes og forklares for å gjøre det mulig å finne nye løsninger. Å tolke og tilpasse de skriftlige lovene var allerede en gammel jødisk tradisjon. Nå ble denne utviklet og systematisert. De store og berømte rabbinerne samlet store skarer av studenter rundt seg, og i perioder ble disse lærerne nesten sett på som ufeilbarlige.
Lenge ble kunnskap og læresetninger formidlet og overlevert i muntlig form, men fra 200-tallet evt. oppsto det store samlinger rabbinsk litteratur som dannet grunnlaget for jødisk bibeltolkning, ritualer og levesett helt frem til i dag. (Mishna, Tosefta, Talmud, Midrash, Shulhan Arukh).
Vi vet ikke i hvilken grad rabbinernes jødedom preget vanlige folk i de første århundrene evt. Mange jøder var en godt integrert del av de flerkulturelle og gresk- eller latintalende samfunnene rundt Middelhavet, eller levde i de gamle jødiske samfunnene i Mesopotamia (som jøder kaller Babylonia, også etter at de selvstendige babylonske rikene falt). Mange jøder konverterte til andre religioner, og ikke-jøder til jødedommen. Men etter hvert som kristendommens makt og betydning økte utover på 300- og 400-tallet, og religion ble en stadig viktigere del av vanlige folks identitet, fikk rabbinerne en enorm betydning i de jødiske samfunnene, både i Eretz Israel, særlig i Galilea, og i de mange jødiske diasporasamfunnene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.