Mainz

Mainz

Mainz.

Artikkelstart

Mainz er hovedstad og største by i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Byen har 218 600 innbyggere (2019).

Beskrivelse

Mainz ligger på vestbredden av Rhinen, ved samløpet med Main. Rhinen fungerer som grense mot Wiesbaden og Hessen i øst. Byen ligger mellom 82 og 245 meter over havet. Den 50. breddegraden går tvers gjennom sentrum, og er markert på Gutenbergplatz. Mainz ligger 25 kilometer fra flyplassen i Frankfurt am Main, Tysklands mest trafikkerte lufthavn, og er et viktig samferdselsknutepunkt for regionen med gode vei-, kanal- og jernbaneforbindelser.

Gamlebyen er velholdt med blant annet forseggjorte bindingsverkshus og historiske kirkebygg som for eksempel domkirken St. Martin og den gotiske St. Stephan med glassmalerier av Marc Chagall. Det middelalderske bytårnet Eisenturm ble restaurert på 1960-tallet, og huser i dag ulike kunstneriske aktiviteter og foreninger.

Byens rådhus er tegnet av Arne Jacobsen, og ble ferdigstilt av kollega Otto Weitling i 1974 etter den kjente arkitektens død.

Næringsliv

Mainz er sentrum for områdets omfattende vinhandel og en betydningsfull medieby. Det store offentlige kringkastingsselskapet ZDF er blant mediebedriftene som har sete i byen. Industriproduksjonen domineres av glass- og papirprodukter, maskiner, kjemiske produkter og vin.

Nasjonale forskningsinstitutter innen kjemi, polymer og glasskunst befinner seg i Mainz.

Historie

Det er påvist bosetting i området fra steinalderen. Mainz ble trolig anlagt i år 13 fvt. som romersk militærleir kalt Moguntiacum (også Mogontiacum). Den ble tidlig en viktig handelsby, og var hovedstad i den romerske provinsen Germania superior fra slutten av det første århundret og i Germania prima fra 300.

Mainz var erkebispesete fra 747 til 1803, og fra 1356 var erkebiskopen også kurfyrste. I dag er byen sete for bispedømmet Mainz, som omfatter deler av Hessen og Baden-Württemberg i tillegg til Rheinland-Pfalz. Domkirken ble påbegynt i 975.

Byen opplevde en blomstringstid på 1200- og 1300-tallet, og flere riksdager ble holdt her. Mainz var, sammen med Worms, hovedbyen i det vidstrakte rhinske byforbundet (Rheinischer Städtebund) av 1254. Ved midten av 1400-tallet drev Johann Gutenberg trykkeri i byen, og i 1477 ble universitetet grunnlagt. Dette ble oppløst i 1803 for så å bli opprettet på nytt i 1946 i Gutenbergs navn.

Mainz var en strategisk viktig festningsby som har vært innblandet i flere militære konflikter. Fra 1631 til 1635 holdt svenskene byen, mens den var under fransk herredømme mellom 1798 og 1814. Som følge av Wienerkongressen ble Mainz innlemmet i storhertugdømmet Hessen. Etter første verdenskrig ble byen igjen besatt av franske tropper. Under andre verdenskrig ble bykjernen nesten fullstendig lagt i grus, og senere gjenoppbygget i gammel stil. Domkirken kom nærmest uskadet fra krigen. Ved gjenoppbyggingen ble byområdet oppdelt i adskilte bydeler avgrenset av grøntarealer.

I 1950 overtok Mainz hovedstadsfunksjonen i Rheinland-Pfalz fra Koblenz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg