Kosher, jødisk betegnelse på mat som det er tillatt å spise, basert på budene i Mosebøkene (3. Mosebok 11,3–22 og 5. Mosebok 14,3–47), men reglene er senere utvidet og forklart av rabbinerne. Det som er forbudt å spise betegnes som urent, eller terefa. Å overholde disse budene anses som en del av pakten mellom Gud og det jødiske folket og er en viktig del av den religiøse loven, halakha.

Uttrykket brukes også om rituelle gjenstander som bønneremmer (tefillin) eller shofar, som er laget i henhold til de religiøse forskriftene. På flere språk brukes ordet også som verb når man gjør noe kosher gjennom bestemte handlinger.

Tillatt mat er kjøtt fra pattedyr som har kløvde hover og tygger drøv, forutsatt at visse blodårer og alt blod blir fjernet, samt fugl som ikke er rov- eller åtselfugl. Melk fra tillatte dyr er kosher. 

Slakting er en rituell handling, dyrene slaktes på en bestemt måte, slik at alt blod renner ut (sjekting). Sjekting er forbudt ved lov i Norge. Norske jøder må derfor importere kjøtt fra utlandet.

Tillatt er også fisker som har finner og skjell (fiskeskjell). Skalldyr, som reker, kamskjell og hummer, eller fisk som ål, er ikke tillatt mat. Insekter og småkryp av ulike slag er forbudt, men honning regnes som blomstenes produkt og er tillatt.

Forbudet mot å «koke et kje i morens melk» (2. Mosebok 23,19) er av rabbinerne tolket slik at all kontakt mellom melke- og kjøttprodukter er forbudt. I ortodokse jødiske hjem oppbevares derfor melk og kjøtt adskilt og tilberedes med forskjellige redskaper. Produkter som inneholder melk og kjøtt spises aldri ved samme måltid. 

Alle vegetabilske produkter, samt egg fra tillatte fugler, regnes som nøytrale (parve) og kan spises sammen med både melke- og kjøttprodukter. Vin skal være produsert og kontrollert av jøder.

Ortodokse jøder overholder kosherreglene i størst mulig grad. Ferdigprodusert mat beregnet på ortodokse blir utstyrt med et stempel, eller et merke, godkjent av en rabbiner. Slike produkter finnes også i norske dagligvarebutikker (for eksempel røkelaks). I mange storbyer finnes både restauranter og kafeer som overholder kosherreglene, og kan vise frem en attest på dette. De fleste internasjonale flyselskaper serverer også kosher mat på bestilling.

Innen konservativ jødedom anses det vanligvis opp til den enkelte å avgjøre i hvilken grad man vil overholde reglene. Mange spiser for eksempel kosher mat hjemme, men spiser også annen mat hos ikke-jøder. Reformjødedommen anser ikke kosherreglene som bindende. Mange vil likevel unngå bestemte matvarer av kulturelle grunner.

I staten Israel blir reglene overholdt på de aller fleste jødiskeide hoteller, restauranter og supermarkeder. Offentlige sykehus og kantiner, det militære, flyplasser og flyselskaper overholder også kosher. Men i en del mindre butikker og restauranter kan man ofte også finne ikke-kosher mat som skinke eller reker. I hjemmene overholdes reglene i svært forskjellig grad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. februar 2015 svarte Bente Groth

Å overholder matreglene regnes som en del av pakten mellom Gud og det jødiske folk. Grunnlaget er, som det står ovenfor, å finne i Mosebøkene.

Bente Groth (fagansvarlig)

27. november 2015 skrev Lars Nygaard

Ifølge Språkrådet skal ordet staves «koscher». Jeg vet ikke hva som er riktig, men det kan jo være verdt å sjekke.
mvh,
Lars Nygaard

27. november 2015 svarte Bente Groth

Vi er blitt enige om å skrive sj lyden som sh i SNL, til tross for at DMT (det Mosaiske Trossamfund) fremdeles bruker den tyske stavemåten sch. Det var nok i sin tid deres innspill som fikk Språkrådet til å velge sch i forbindelse med innføringen av KRL faget. De nye lærebøkene skrev likevel stort sett kosher. Dette fordi nesten ingen norske lesere lenger vet at tysk sch uttales som norsk sj. En annen grunn er at all engelskspråklig litteratur og praktisk talt alle lærebøkene bruker kosher.
Hilsen Bente Groth

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.