Shulhan Arukh

Shulhan Arukh, jødisk lovsamling, inneholder en sammenfatning av den jødiske religiøse loven, halakha. Boken er delt i fire deler og omhandler alle sider ved det rituelle liv, familielovgivning, sivil- og straffelov. Bokens navn betyr "Det dekkete bord".

Faktaboks

Shulhan Arukh
Etymologi
hebraisk, ‘det dekkede bord’

Forfatteren, Josef Karo (1488–1575), var både kabbalist og lovtolker. Han var sannsynligvis født i Portugal, i en spansk-jødisk familie, men var fra 1536 bosatt i Safed (Zefat) i Galiea, der han ble kjent som den tidens fremste ekspert på jødisk lov og tradisjon.

Shulhan Arukh, som først ble utgitt under forfatterens overoppsyn i 1565, er en oversiktlig systematisering av den jødiske religiøse loven, der jøder kan finne svar på rituelle og praktiske spørsmål uten å måtte gå til den omfangsrike og vanskelig tilgjengelige Talmud.

Shulhan Arukh følger sefardisk tradisjon, og ble raskt godtatt som bindende av sefardiske jøder. Askenasiske jøder har en noe forskjellig rituell og liturgisk praksis, i 1578 utga derfor Moshe Isserles fra Krakow (ca. 1525–1572) en versjon tilpasset askenasiske jøder. Hans tilføyelser fikk betegnelsen Mappa, som betyr "duk".

Senere rabbineres mange kommentarer til teksten blir trykket i margen. En fullstendig utgave av Shulhan Arukh er derfor svært komplisert å slå opp i. Det oppsto derfor et behov for å utarbeide forkortete og enda lettere tilgjengelige utgaver, beregnet på bruk i vanlige familier. Slike finnes også på moderne språk og finnes i mange jødiske hjem.

Shulhan Arukh regnes fremdeles som autoritativ av både tradisjonelle og ortodokse jøder. Innenfor konservativ jødedom overholdes Shulhan Arukhs lover og leveregler i varierende grad. Reformjødedommen og rekonstruksjonismen anser den ikke som bindende, men mange kjenner likevel dens lover og bestemmelser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Code of Jewish Law. Kitzur Shulhan Aruh. A Compilation of Jewish Laws and Customs. Utvalg ved R. Shlomo Ganzfried (Ungarn, 1804-1886). Oversatt av Hyman E. Goldin, New York 1961.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg