bet din

Bet din, (beit din) jødisk religiøs domstol. Organiserte domstoler fantes allerede i det andre tempelets tid (ca. 500 fvt.–70 evt.) Påbudet om å utnevne dommere og opprette domstoler går tilbake til 5. Mosebok 16, 18–20. Så lenge tempelet sto, og i de første århundrene etter tempelet fall, var det tre forskjellige typer religiøse domstoler; en lavere og lokal domstol, en høyere domstol samt den høyeste domstol, kalt sanhedrin.

Faktaboks

etymologi:
hebraisk, ‘lovens hus’

Fra talmudisk tid (ca. 200–600 evt.) betyr bet din en rabbinsk domstol, der det dømmes etter den jødiske religiøse loven halakha. De jødiske samfunnene i diasporaen fortsatte å opprette religiøse jødiske domstoler. I noen land, og i enkelte perioder, ble disse også tildelt ansvaret for kriminelle saker blant jøder.

En moderne bet din kan dømme i både sivile, kriminelle og religiøse saker, forutsatt at de det gjelder velger å oppsøke en rabbinerrett, men i dag er det vanligvis familielovgivningen som hører inn under disse domstolene. Konverteringer til jødedommen blir også foretatt av en bet din.

Den enkelte domstol står forholdsvis fritt til å tolke den religiøse loven og dens anvendelse. I staten Israel har alle byer egne religiøse domstoler, ledet av lokale sjefsrabbinere. Disse behandler alle familiesaker for landets jødiske befolkning. Ankesaker kan her føres for en høyere rabbinsk instans i Jerusalem. Utenfor Israel er en bet din knyttet til de enkelte menigheter, og blir oftest sammenkalt ved behov.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg