bet din

Artikkelstart

Bet din er en jødisk religiøs domstol som dømmer etter jødisk religiøs lov, halakha. Påbudet om å utnevne dommere og opprette domstoler finnes allerede i 5. Mosebok kapittel 16, vers 18–20, og slike domstoler fantes allerede i det andre tempelets tid (cirka 500 fvt.–70 evt.). De innehar fremdeles en viktig rolle i dagens jødiske samfunn.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk, ‘lovens hus’
Også kjent som

beit din, beth din

Så lenge det andre tempelet sto, og i de første århundrene etter tempelets fall, var det tre forskjellige typer religiøse domstoler: en lavere og lokal domstol, en høyere domstol samt den høyeste domstol, kalt sanhedrin. De jødiske samfunnene i diasporaen fortsatte å opprette religiøse jødiske domstoler.

Fra talmudisk tid (cirka 200–600 evt.) betyr bet din en rabbinsk domstol, der det dømmes etter den jødiske religiøse loven som også omfatter den rabbinske litteraturen. I noen land, og i enkelte perioder, ble domstolene også tildelt ansvaret for kriminelle saker blant jøder.

Vår tid

En ortodoks bet din består kun av mannlige dommere, mens de andre retningene (konservativ jødedom, reformjødedom og rekonstruksjonisme) også tillater kvinnelige medlemmer. Den enkelte domstol står forholdsvis fritt til å tolke den religiøse loven og dens anvendelse.

En moderne bet din kan dømme i både sivile, kriminelle og religiøse saker, forutsatt at de det gjelder velger å oppsøke en rabbinerrett, men i dag er det vanligvis familielovgivningen som hører inn under disse domstolene. Konverteringer til jødedommen blir også foretatt av en bet din. De ulike retningene innenfor moderne jødedom har her svært ulik praksis.

Israel

I staten Israel har alle byer egne religiøse domstoler, ledet av lokale sjefsrabbinere. Disse behandler alle familiesaker for landets jødiske befolkning. Ankesaker kan her føres for en høyere rabbinsk instans i Jerusalem. Utenfor Israel er en bet din knyttet til de enkelte menigheter, og blir oftest sammenkalt ved behov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg