sjekting

Avisreklame for kosher-butikken til Wilhelm Flusser og Ludwig Klein, i Tjekkia.
Reklame for kosher kjøtt, 1892.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Sjekting er en rituell jødisk slaktemetode, der dyret (eller fuglen) drepes gjennome et raskt og dypt halssnitt med en meget skarp kniv, slik at blodet skal kunne renne fort ut. Selve slaktingen må utføres av en spesialutdannet jødisk person (shohet). Bakgrunnen for sjekting er begrunnet i teksten i 5. Mosebok 12, 23–24, der blodet omtales som selve livet, og der det står at kjøtt må spises uten blodet. Ifølge jødisk religiøs tradisjon er det derfor ikke tillatt å spise blod eller blodprodukter.

Faktaboks

Etymologi
shchita, av hebraisk ‘slakte’

Reglene for hvordan sjektingen skal utføres, og hvordan kjøttet så skal behandles før tilberedningen i hjemmet, er videreutviklet i Talmud og Shulhan Arukh. Bestemmelsene om hvordan man best overholder dette budet er en viktig del av jødisk religiøs lov, halakha, og inngår i kosher-reglene. Tillatt kjøtt godkjennes og stemples før det kommer i salg. Påbudet om kun å spise rituelt slaktet kjøtt overholdes av både ortodokse og av svært mange konservative jøder. Reformjøder, rekonstruksjonister og ikke-praktiserende overholder budet i varierende grad. Jødiske butikker, restauranter og institusjoner selger og serverer oftest kun rituelt slaktet kjøtt.

Kritikk av metoden

Kosher-restaurant i Jerusalem.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Sjekting har vært mye kritisert av ikke-jøder, og har vært brukt i både antisemittisk og anti-jødisk propaganda. Siden dyret ikke bedøves, stiller moderne dyrevern spørsmål om hvorvidt metoden påfører dyret unødig lidelse. Svarene er ikke entydige.

Ifølge norsk lov om dyrevern av 20. des. 1974 må slakting ikke foregå uten forutgående bedøving. Dette har i praksis medført et forbud mot sjekting i Norge, og kjøtt importeres derfor fra utlandet. Slikt kjøtt merkes med at det er slaktet i henhold til jødisk religiøs lov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg