Kohen, jødisk betegnelse på etterkommere etter Aron, Moses' bror, og presteskapet tilknyttet Tempelet i Jerusalem. Prestene var, sammen med levittene, ansvarlige for alle Tempelets funksjoner. Både prestene selv og deres familier hadde mange privilegier, men også mange forpliktelser.

I år 70 evt. ble Tempelet brent av romerne, og tempelkulten opphørte. De prestelige familiene mistet sine viktige oppgaver og embeder, men helt frem til i dag finnes familier som mener å kunne føre sine røtter tilbake til disse gamle presteslektene. Disse har fremdeles noen ganske få ærefulle forpliktelser og er underlagt visse restriksjoner innen jødedommen. Familiene kjennetegnes i dag ofte ved navn som Kohen, Cohen, Katz m.m.

De spesielle oppgavene inkluderer bl.a. retten til først å bli kalt opp til å lese fra Tora-rullene, samt å delta i de høytidsfulle resitasjonene av Den aronittiske velsignelse (4. Mosebok 6,22–27) under synagogegudstjenesten. 

I tempelets tid leste prestene denne velsignelsen over folket i forbindelse med de daglige ofringene. Dette gamle, mektige og symbolrike ritualet utføres fremdeles i alle ortodokse menigheter i forbindelse med enkelte gudstjenester. Reglene for hvilke dette dreier seg om, er noe forskjellig i askenasiske og sefardiske menigheter. Hvis ingen Kohen er tilstede, blir velsignelsen lest som en del av Tora-teksten.

Dette ritualet er opphevet innenfor en del konservative menigheter, og reformjødedommen har opphevet alle prestenes privilegier og restriksjoner.

Også under seremonien pidion ha-ben (utløsning av den førstefødte) innehar en Kohen en viktig rolle innenfor ortodoks, og delvis også innenfor konservativ jødedom. Etterkommere av prester og levitter skal ikke utløses.

Restriksjonene pålegger menn av presteslekt visse begrensninger i valg av ektefelle, som forbud mot å gifte seg med en konvertitt eller en fraskilt kvinne. Et slikt ekteskap er likevel gyldig etter jødisk religiøs lov, halakha, men eventuelle sønner regnes ikke lenger som prester. En annen restriksjon er forbudet mot å komme i kontakt med døde, bortsett fra den aller nærmeste familie. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.