åkerhumle

Bombus pascuorum ssp. gotlandicus, åkerhumle. Foto fra: Gnisvärd, Gotland, Sverige

Bombus pascuorum, åkerhumle. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Åkerhumle er en insektsart i familien humler og bier. Arten er en av de vanligste humlene i Norge. Det finnes tre underarter av åkerhumle i Norge med ulike fargekombinasjoner. Den vanligste fargekombinasjonen er et sort belte på bakkroppen med organsjebrun farge på mellomkroppen og bakstussen.

Faktaboks

Også kjent som
Bombus pascuorum

Åkerhumle lager som andre sosiale humler bol, hos åkerhumle anlegges disse over bakken og som regel mellom gress eller mose, men også i gamle trestubber og musebol. En koloni kan telle over 100 arbeidere. Åkerhumle besøker mange ulike blomster, blant annet blomster i leppeblomstfamilien, neslefamilien, springfrøfamilien, veitistelslekta, kurvplantefamilien, vikkerslekta, kløverslekta, soleiefamilien samt frukttrær og andre blomster. I Norge kan dronninger av åkerhumle være på vingene fra slutten av mars og det er observert dronninger så sent som i starten av november.

Det finnes 23 underarter av åkerhumle i verden, og de ulike underartene har stor fargevariasjon avhengig av geografi, men det finnes også store individuelle forskjeller. Hos artene som lever nord i Norge dekkes brystets ryggside og nesten hele bakkroppen av oransjebrun behåring, mens behåringen på hode, brystside og baklegger er svart. Mot sør blir de tre sistnevnte partiene lysere, mens behåringen på ryggen blir mørkere og bakkroppens midtparti svart. Nord for polarsirkelen er åkerhumlene oftest oransjebrune på hele bakkroppen.

Utbredelse

Åkerhumle er den vanligste humla i Europa og Midtøsten og dens geografiske utbredelse er svært stor i dette området.

I nord er den ikke observert på Island, Orknøyene, Shetland, Hebridene, Færøyene eller øyene i arktisk. I sør er den ikke observert i de varme områdene rundt Middelhavet, sør på den Iberiske halvøy, sør i Italia og Balkan. Den er funnet på Korsika og Sicilia, men ikke på Sardinia og andre store middelhavsøyer. Den er ikke observert i Nord-Afrika, Syria, Libanon og Israel. I øst er den ikke funnet på steppene sør i Ukraina og Russland, den anatoliske halvøy og Iran. Den finnes i deler av Sibir og Sakha.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg