Solsikke
Av .

Solsikke. Solsikkeåker nær Chartres, Frankrike.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Solsikke er en planteslekt i kurvplantefamilien, med 110 arter som stammer fra Amerika. Bladene er hjerteformede, kurvene er store, de har brune skivekroner og gule randkroner. Også jordskokk hører til solsikkeslekten. Den har blomster som ligner på små blomster av vanlig solsikke, men den spiselige delen er underjordiske stengelknoller.

Faktaboks

Også kjent som
solvendel
Vitenskapelig navn
Helianthus
Beskrevet av
Carl von Linné

Vanlig solsikke, Helianthus annuus, er ettårig og stammer fra Mexico. Enkelte sorter kan bli over 5 meter høye, kurvene kan bli 30–40 centimeter brede.

Solsikke dyrkes i varmttempererte strøk på alle kontinenter så langt nord som Sør-Sverige. Solsikkefrø anvendes som mat i baking, saltet som snacks, presset til solsikkeolje, og hele planten kan anvendes som fôr til dyr. De største produsentene er Russland, Ukraina og Argentina. I Norge dyrkes den som prydplante og finnes av og til forvillet, ofte spredt fra fuglebrett.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

solsikke
Helianthus
Artsdatabanken-ID
100596
GBIF-ID
3119134

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg