Bombus pratorum

Bombus pratorum, markhumle. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Bombus pratorum

Bombus pratorum, markhumle. Foto fra: Hjelm Hede, Jylland, Danmark

Markhumle er en insektart i familie humler og bier. Arten er relativt liten og meget vanlig over hele Norge. Den er en av de første humlene som er ute og flyr om våren. Markhumle kjennetegnes ved et tydelig gult kragebånd og en oransjerød bakstuss. På mellomkroppen er det ulike fargevariasjoner, fra helt sort, sort med gule hår på sidene eller med et gult belte som kan være delt.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bombus pratorum
Beskrevet av
(Linnaeus, 1761)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Markhumle er vanlig i hele Norge i hager, veikanter, på enger og heier, også til fjells.

Beskrivelse

Dronninger hos markhumle er mellom 15–17 mm, arbeidere 10–14 mm og droner (hanner) mellom 11 og 13 mm. Arbeidere og dronninger er av utseende like med gult kragebånd, oransjerød bakstuss og varierende gul behåring på mellomkroppen. Hannene har ofte mer gul behåring enn dronningene og arbeiderne, de har ofte et større gult kragebånd og gul hårdusk i ansiktet.

Markhumle kan bli forvekslet med hanner av berghumler, tyvhumler og steinhumler, men det røde området på bakstussen på markhumler er mindre enn hos steinhumler og berghumler. Det gule kragebåndet hos hanner av steinhumle, tyvhumle og berghumle er smalere enn hos markhumler.

Levevis og reproduksjon

Markhumler er sosiale insekter som danner kolonier. Arten lever kort og har kolonier på 40 til over 100 arbeidere. Markhumler lager bol i fuglekasser som ikke er tømt, musebol og fuglereir, men kan også lage bol i hustak og vegger. Det er også funnet markhumlebol i jakkelommer og i tepper. I Sør-Norge under varme sesonger kan markhumler ha to generasjoner. To generasjoner oppstår når de nye dronningene ikke går i dvale etter paring, men starter en ny koloni. Lenger sør, som i Storbritannia, er dronningene på vingene fra mars, dronene fra april og nye dronninger fra mai, og det er ikke uvanlig med to generasjoner i løpet av én sesong. Fordi markhumler kan være på vingene allerede i mars blir de kalt «Early bumblebee» eller «den tidlige humle» i Storbritannia. Markhumlebol kan få parasittene markgjøkhumle.

I Norge er markhumledronninger på vingene fra midten av mars til starten av september, arbeidere kommer i slutten av april og hanner mellom mai og juni. Det er observert arbeidere av markhumler i slutten av september.

Markhumler kan blant annet besøke bjørnebær, bringebær, selje, rododendron, kløver, planter i bakkeknappslekta og tusenfryd. Det er observasjoner som viser at markhumler kan være selektive når de sanker pollen ved å velge seg ut noen få blomsterarter, mens de besøker flere blomsterarter når de sanker nektar. Markhumler har kort tunge, og de når derfor ikke ned til nektaren hos blomster med lange kronrør. Arbeidere av markhumle kan stjele nektar fra blomster ved å bite hull i kronrør eller andre deler av blomsten.

Utbredelse

Markhumle er en av de mest utbredte humleartene i Europa og Midtøsten, og sammen med mørk jordhumle, åkerhumle og steinhumle er de en av verdens vanligste humlearter. Den finnes fra kysten ved Nordishavet og nesten helt ned til Middelhavet. Den er vanlig i store deler av Sentral-Europa, men sjelden i områder i Italia, Den iberiske halvøy og Balkan. I Iran og Lilleasia finnes den bare i de nordlige fjelltraktene. Markhumle finnes på Krim-halvøya og er funnet vest i Sibir og i fjellene i Altaj, men ikke på de russiske og ukrainske steppene.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Leddyr Arthropoda
Klasse Insekter Insecta
Orden Årevinger Hymenoptera
Familie Langtungebier/humler og bier Apidae
Slekt Humler Bombus
Art Markhumle Bombus terrestris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bombus pratorum
Artsdatabanken-ID
119757
GBIF-ID
1340305

Kommentarer (2)

skrev Camilla Frøseth Wedul

Hei! Jeg tror det er en liten, men kjempestor, skrivefeil i denne artikkelen ;-).
Det står at "Dronninger hos markhumle er mellom 15-17 cm, arbeidere 10-14 cm og droner (hanner) mellom 11 og 13 cm", men det skal kanskje være mm, ikke cm? For hvis ikke, er ikke dette ei relativt lita humle, som det står, men ei ganske enorm ei :-)!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg