markhumle

Bombus pratorum, markhumle. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Bombus pratorum, markhumle. Foto fra: Hjelm Hede, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Markhumle er en insektart i familie humler og bier. Arten er relativt liten og meget vanlig over hele Norge. Den er en av de første humlene som er ute og flyr om våren. Markhumle kjennetegnes ved et tydelig gult kragebånd og en oransjerød bakstuss. På mellomkroppen er det ulike fargevarsasjoner, fra helt sort, sort med gule hår på sidene eller med et gult belte som kan være delt.

Faktaboks

Også kjent som
Bombus pratorum

Markhumle er vanlig i hele Norge i hager, veikanter, på enger og heier, også til fjells.

Beskrivelse

Dronninger hos markhumle er mellom 15-17 cm, arbeidere 10-14 cm og droner (hanner) mellom 11 og 13 cm. Arbeidere og dronninger er av utseende like med gult kragebånd, oransjerød bakstuss og varierende gul behåring på mellomkroppen. Hannene har ofte mer gul behåring enn dronningene og arbeiderene, de har ofte et større gult kragebånd og gul hårdusk i ansiktet.

Markhumle kan bli forvekslet med hanner av berghumler, tyvhumler og steinhumler, men det røde området på bakstussen er mindre enn hos steinhumler og berghumler. Det gule kragebåndet hos hanner av steinhumle, tyvhumle og berghumle er smalere enn hos markhumler.

Levevis og reproduksjon

Markhumler er sosiale insekter som danner kolonier. Arten lever kort og har kolonier på 40 til over 100 arbeidere. Markhumler lager bol i fuglekasser som ikke er tømt, musebol og fuglereir, men kan også lage bol i hustak og vegger. Det er også funnet markhumlebol i jakkelommer og i tepper. I Sør-Norge under varme sesonger kan markhumler ha to generasjoner. To generasjoner oppstår når de nye dronningene ikke går i dvale etter parring, men starter en ny koloni. Lenger sør, som i Storbritannia, er dronningene på vingene fra mars, dronene fra april og nye dronninger fra mai, og det er ikke uvanlig med to generasjoner i løpet av én sesong. Fordi markhumler kan være på vingene allerede i mars blir de kalt «Early bumblebee» eller «den tidlige humle» i Storbritannia. Markhumlebol kan få parasittene markgjøkhumle.

I Norge er markhumledronninger på vingene fra midten av mars til starten av september, arbeidere kommer i slutten av april og hanner mellom mai og juni. Det er observert arbeidere av markhumler i slutten av september.

Markhumler kan blant annet besøke bjørnebær, bringebær, selje, rododendron, kløver, planter i bakkeknappslekta og tusenfryd. Det er observasjoner som viser at markhumler kan være selektive når de sanker pollen ved å velge seg ut noen få blomsterarter, mens de besøker flere blomsterarter når de sanker nektar. Markhumler har kort tunge og de når derfor ikke ned til nektaren hos blomster med lange kronrør. Arbeidere av markhumle kan stjele nektar fra blomster ved å bite hull i kronrør eller andre deler av blomsten for å stjele nektaren.

Utbredelse

Markhumle er en av de mest utbredte humleartene i Europa og Midtøsten, og sammen med mørk jordhumle, åkerhumle og steinhumle er de en av verdens vanligste humlearter. Den finnes fra kysten ved Nordishavet og nesten helt ned til Middelhavet. Den er vanlig i store deler av Sentral-europa men sjelden i områder i Italia, den Iberiske halvøy og Balkan. I Iran og Lilleasia finnes den bare i de nordlige fjelltraktene. Markhumle finnes på Krim-halvøya og er funnet vest i Sibir og i fjellene i Altaj men ikke på de russiske og ukrainske steppene.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Leddyr Arthropoda
Klasse Insekter Insecta
Orden Årevinger Hymenoptera
Familie Langtungebier/humler og bier Apidae
Slekt Humler Bombus
Art Markhumle Bombus terrestris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg