gjøkhumler

Gjøkhumler er en undergruppe av slekten humler i insektfamilien langtungebier. Det finnes til sammen 29 ulike arter gjøkhumler, syv er funnet i Norge. Gjøkhumler produserer ikke arbeidere som andre humler, og alle artene er sosiale parasitter i bolene til andre sosiale humlearter.

Faktaboks

Også kjent som

snyltehumler, tidligere slekten Psithyrus,

Beskrivelse

Gjøkhumler, som gjøken, legger egg i andre humlers bol og lar arbeiderne mate og stelle avkommet. Fordi arbeiderne til verten mater avkommet er det ikke nødvendig å samle pollen, og de mangler derfor pollenkurver på bakbeina. I tillegg kan de ikke produsere voks som brukes til å lage egg- og larveceller og de kan heller ikke lage honningkrukker til å oppbevare honning i. Dronningen bruker egg- og larvecellene vertsdronningen har laget til å legge egg i.

Levevis

Som alle humler går dronningene i vinterdvale etter å ha blitt produsert senhøstes. Når humledronningene går ut av vinterdvale avhenger av arten. De ulike artene gjøkhumler imiterer en eller flere vertshumler, og når gjøkhumlene kommer ut av vinterdvale avhenger av når deres utpekte vert kommer ut av sin vinterdvale.

Felles for alle gjøkhumledronninger er at de kommer ut noen uker senere enn vertshumledronningen. I løpet av disse ukene har vertshumledronningen etablert en koloni med arbeidere som tar vare på avkommet, dette er essensielt for gjøkhumlene siden de ikke produserer arbeidere. Det må imidlertid ikke være for mange arbeidere, da kan gjøkhumledronningen være i fare for å bli angrepet og hun får ikke lagt egg. Men dersom det er for få kan det være fare for at det ikke er nok arbeidere til å pleie avkommet.

Ofte vil vertsdronningen bli drept av gjøkhumledronningen. Gjøkhumledronningen er ofte større, har lenger brodd og en tykkere kutikula. Det kan også skje at begge dronningene lever og produserer avkom i bolet samtidig eller gjøkhumledronningen kan bli angrepet og drept av vertdronningen og arbeidere.

Når gjøkhumledronningen finner et bol som passer vil hun raskt tilpasse seg duften til verten. På denne måten blir hun akseptert av arbeidene og unngå angrep.

Arter

En av gjøkhumleartene heter Bombus norvegicus på latin, denne er en sosial parasitt på arten trehumle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg