Faktaboks

Nikosia

Nicosia; Lefkosia (gresk), Lefkosa (tyrkisk), Levkosia

Kypros

Nikosia/Levkosia, hovedstaden på Kypros, ligger midt på den fruktbare Mesaoriasletta. Byen er delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nikosia er den største byen og hovedstad i Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros. Byen har 351 600 innbyggere (2021).

Bybeskrivelse

Nikosia preges av å ha vært en delt by siden Tyrkia okkuperte den nordlige delen av øya i 1974. Festningsmurer som ble bygd av venetianere, preger bybildet. I byen er det mange moskeer som opprinnelig har vært kirker. I den historiske delen av den sørlige delen av byen er det en bilfri del som kalles Laiki Geitonia.

Næringsliv

Nikosia er landets finansielle senter. En rekke internasjonale revisjonsfirmaer har kontorer i byen, hvor det også er etablert flere teknologiselskaper og bedrifter for produksjon av tekstil- og lærvarer. Nikosia er et handelssentrum, midt på den fruktbare Mesaoriasletta.

Kultur og utdanning

Kypros museum, som er det største og eldste arkeologiske museet på øya, omfatter gjenstander fra antikken og middelalderen. I byen er det også et bysantinsk museum og kunstgalleri og museer for etnografi og etnologi, samt et kommunalt museum. Selimye-moskeen, som tidligere var katedralen St. Sofia, er i den nordlige delen av byen. Den ble bygd i perioden 1209–1228. I Nikosia er det åtte universiteter. Nikosia-universitet, som ble etablert i 1980, har mer enn 12 000 studenter.

Historie

Nikosia ble hovedstad for kongene av Kypros i 1192. Byen ble inntatt av venetianerne i 1489 og av tyrkerne i 1571. Nikosia var under britisk administrasjon i perioden 1878–1960.

Navnet Lefkosia skal ha oppstått rundt år 295 fvt. Navnet Nikosia (Nicosia) ble tatt i bruk i middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg