Nikosia

Nikosia/Levkosia, hovedstaden på Kypros, ligger midt på den fruktbare Mesaoriasletta. Byen er delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nikosia er den største byen og hovedstad i Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros. Byen har 326 734 innbyggere (2016).

Faktaboks

Også kjent som

Nicosia; Lefkosia (gresk), Lefkosa (tyrkisk), Levkosia

Bybeskrivelse

Nikosia preges av å ha vært en delt by siden Tyrkia okkuperte den nordlige delen av øya i 1974. Festningsmurer som ble bygd av venetianere, preger bybildet. I byen er det mange moskeer som opprinnelig har vært kirker. I den historiske delen av den sørlige delen av byen er det en bilfri del som kalles Laiki Geitonia.

Næringsliv

Nikosia er landets finansielle senter. En rekke internasjonale revisjonsfirmaer har kontorer i byen, hvor det også er etablert flere teknologiselskaper og bedrifter for produksjon av tekstil- og lærvarer. Nikosia er et handelssentrum, midt på den fruktbare Mesaoriasletta.

Kultur og utdanning

Kypros museum som er det største og eldste arkeologiske museet på øya, omfatter gjenstander fra antikken og middelalderen. I byen er det også et bysantinsk museum og kunstgalleri og museer for etnografi og etnologi, samt et kommunalt museum. Selimye moskeen, som tidligere var katedralen St. Sofia, er i den nordlige delen av byen. Den ble bygd i perioden 1209-1228. I Nikosia er det åtte univeristeter. Nikosia-universitet som ble etablert i 1980, har mer enn 12 000 studenter.

Historie

Nikosia ble hovedstad for kongene av Kypros i 1192. Byen ble inntatt av venetianerne i 1489 og av tyrkerne i 1571. Nikosia var under britisk administrasjon i perioden 1878–1960.

Navnet Lefkosia skal ha oppstått rundt år 295 fvt. Navnet Nikosia (Nicosia) ble tatt i bruk i middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg