Faktaboks

Michael Ventris
Uttale
vˈentris
Født
1922
Død
1956

Michael Ventris

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Michael Ventris var en britisk arkitekt og språkforsker. Han er mest kjent for å ha tydet linear B, stavelsesskriften som ble brukt på Kreta og på det greske fastlandet i tidsrommet rundt 1400–1200 fvt.

Allerede som skolegutt satte han seg som mål å prøve å tyde innskriftene på leirtavlene som den britiske arkeologen Arthur Evans hadde funnet ved utgravningene i Knossos på Kreta. Ventris studerte og analyserte skriftsystemet på leirtavlene etter samme metode som man bruker for å tyde moderne sifferskrift med ukjent nøkkel.

Et stort, nytt materiale skrevet med tegnene i linear B, det yngste av de to alfabetene som var i bruk i Knossos, kom for dagen ved Carl W. Blegens utgravninger i Pylos på Peloponnes; mindre samlinger av inskripsjoner også i Mykene. Innholdet var tydelig regnskaper, fortegnelser over våpen, beholdere og andre gjenstander i slottsmagasinene samt lister over personer. Gjaldt dette skatteavleveringer, kunne man vente navn på lokaliteter. Ventris satte forsøksvis inn kjente stedsnavn, for eksempel fra Knossos' omegn. Endestavelsenes bøyningsformer satte ham i juni 1952 på tanken at språket kunne være gresk. Dette viste seg å holde stikk. Skritt for skritt kunne nå de enkelte tegnenes lydverdi bestemmes. Sammen med språkforskeren John Chadwick utgav han hovedverket Documents in Mycenaean Greek (1956, andre utvidede utgave i 1973). Hans tydning av linear B er en av de mest lysende bedrifter i nyere tids språkforskning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chadwick, John: Løsningen av Linear B, 1995, isbn 82-530-1742-1
  • Robinson, Andrew: The man who deciphered Linear B, 2002, isbn 0-500-51077-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg