Michael Ventris

Faktaboks

Michael Ventris
Uttale
vˈentris
Født
1922
Død
1956

Michael Ventris

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Michael Ventris var en britisk arkitekt og språkforsker. Han er mest kjent for å ha tydet linear B, stavelsesskriften som ble brukt på Kreta og på det greske fastlandet i tidsrommet rundt 1400–1200 fvt.

Allerede som skolegutt satte han seg som mål å prøve å tyde innskriftene på leirtavlene som den britiske arkeologen Arthur Evans hadde funnet ved utgravningene i Knossos på Kreta. Ventris studerte og analyserte skriftsystemet på leirtavlene etter samme metode som man bruker for å tyde moderne sifferskrift med ukjent nøkkel.

Et stort, nytt materiale skrevet med tegnene i linear B, det yngste av de to alfabetene som var i bruk i Knossos, kom for dagen ved Carl W. Blegens utgravninger i Pylos på Peloponnes; mindre samlinger av inskripsjoner også i Mykene. Innholdet var tydelig regnskaper, fortegnelser over våpen, beholdere og andre gjenstander i slottsmagasinene samt lister over personer. Gjaldt dette skatteavleveringer, kunne man vente navn på lokaliteter. Ventris satte forsøksvis inn kjente stedsnavn, for eksempel fra Knossos' omegn. Endestavelsenes bøyningsformer satte ham i juni 1952 på tanken at språket kunne være gresk. Dette viste seg å holde stikk. Skritt for skritt kunne nå de enkelte tegnenes lydverdi bestemmes. Sammen med språkforskeren John Chadwick utgav han hovedverket Documents in Mycenaean Greek (1956, andre utvidede utgave i 1973). Hans tydning av linear B er en av de mest lysende bedrifter i nyere tids språkforskning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chadwick, John: Løsningen av Linear B, 1995, isbn 82-530-1742-1, Finn boken
  • Robinson, Andrew: The man who deciphered Linear B, 2002, isbn 0-500-51077-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg