Endonym er en navneform som er lik den som brukes i landet selv, som for eksempel de norske formene Genova (ikke Genua) og Venezia (ikke Venedig) som er lik som på italiensk.

Faktaboks

Uttale
endonˈym
Etymologi
av endo- og gresk ‘navn’

Det motsatte av endonym er eksonym, en navneform som er ulik den som brukes i landet selv. For eksempel dansk Venedig (ikke Venezia), svensk Neapel (Napoli), fransk Londres (London), tysk Kopenhagen (København) og engelsk Vienna (Wien). Norske navn som Storbritannia (Great Britain) og Sør-Dakota (South Dakota) er også eksonymer.

De fleste germanske språkene har mange eksonymer, egne navn for steder i andre land. Norsk brukte mange av disse formene tidligere, men fra 1920 gikk man i stor grad over til å bruke endonymene på norsk. Rom ble til Roma, Grækenland ble til Hellas, Prag ble til Praha. Varianter av disse eksonymene brukes fortsatt i språk som engelsk, tysk, svensk og dansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Denne definisjonen er litt kronglete.
Kan det uttrykkes enklere, se NAOB.

svarte Erik Bolstad

Jeg kopierte over en god del tekst fra eksonym, nå er artikkelen bedre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg