dal

Dalform dannet ved bre-erosjon, u-dal.
Rondane
Lisens: CC BY SA 3.0

Dal. Blokkdiagrammet viser et landskap med noen typiske dalformer: en U-dal og en hengende tverrdal, begge skurt ut av istidens breer, og i bunnen av U-dalen en V-formet dal, gravd ut av en elv.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

En dal er en langstrakt fordypning i jordskorpen, dannet enten ved at jordoverflaten er utgravd av rennende vann eller breer, erosjonsdaler, eller ved bevegelser og sprekkdannelser i jordskorpen, brudd- og sprekkdaler.

Tverrsnittet og formen av dalene avhenger av bergartenes motstandsevne og av utgravningens alder og art. I harde bergarter bevares en «ungdommelig» profil, med trang bunn og bratte sider, noen nesten loddrette (gjel, canyons). I løse bergarter utarbeides det såkalt «modnere» profil – en bred flat dalbunn med slakere dalsider.

Dersom dalen er vesentlig gravd ut av rennende vann, vil den ha et V-formet tverrsnitt. I en bre-utformet dal er tverrsnittet mer likt en U, og i lengderetningen veksler bassenger med brattere avsatser, det blir innsjøer med stryk eller fosser imellom. Sidedalene til en U-dal munner ofte ut høyt over bunnen av hoveddalen, såkalte 'hengende daler'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg