Torbjørnskjær fyr
Torbjørnskjær fyr i Hvaler kommune
Torbjørnskjær fyr
Torbjørnskjær fyr
Torbjørnskjær fyr i Hvaler kommune
Torbjørnskjær fyr
Storm ved Torbjørnskjær fyr
/NTB.

Torbjørnskjær fyr er en fyrstasjon sørvest for øygruppen Hvaler lengst sør i Oslofjorden, i Hvaler kommune, i Østfold fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1872, automatisert og avbemannet i 1990.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter skjæret den ligger på, men hvilken mannsperson (Torbjørn) som ga det navn er uvisst.

Historikk

Torbjørnskjær er meget værutsatt og vanskelig tilgjengelig, og byggingen tok lang tid. Til gjengjeld ble det et solid byggverk som fremdeles står. Fyrboligen i hugget stein var hele 13x10,5 meter med et steintårn på 4x4 meter på fyrboligens nordvestre gavlvegg. På toppen av dette ble det montert et tikantet lyktehus med et tredje ordens linseapparat og en tåkeklokke. Frem til 1949 var Torbjørnskjær et familiefyr, men det var krevende for familier å bo der, så disse ble ikke værende så mange årene.

Tåkesignalet ble forandret fra klokke til horn i 1895, og deretter til tyfon i 1956. Denne var i drift frem til tåkesignalet ble fjernet i 1990; samtidig med at fyrstasjonen ble avbemannet. Torbjørnskjær fyr ble fredet i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Schau, André og Lauritzen, Per-Roger (2010). Fyrene i Oslofjorden. Levende kulturminner. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg