Solnedgang over Tautra i 2018 av . CC BY SA 3.0

Tautra, liten, veldyrket øy i Trondheimsfjorden, tilhører Frosta kommune i Trøndelag; 1,5 km² i areal med 50 innbyggere (2017). Høyeste punkt er 26 meter over havet. Øya har en 2,4 km lang vei- og broforbindelse med fastlandet over en molo. Tautra er sammen med Svaet fredet som naturreservat og fuglefredningsområde; Ramsar-område.

Faktaboks

Etymologi
mulig av norrønt tǫturr, ‘fille, klut’, formen øya har med mange viker og tanger

Klosteret

Det nye Tautra Mariakloster.
av . CC BY SA 3.0

De gamle klosterruinene på Tautra.

av . CC BY SA 3.0

På øya står de gamle ruinene etter Tautra kloster; et cistercienser-kloster anlagt i 1207. Til klosteret hørte betydelig jordegods i distriktet; på 1500-tallet i alt 167 gårder. Ved reformasjonens innføring ble klosteret dels brukt som militærforlegning, dels direkte underlagt kronen (kongemakten). I 1664 ble området solgt og gikk derved over på private hender.

Ikke langt fra de gamle klosterruinene ligger Tautra Mariakloster, det første cistercienserkloster som er bygget i Norge siden reformasjonen. Det ble grunnlagt i provisoriske bygninger i 1999. Den 25. mars 2006 ble klosteret gitt status som selvstendig priorat. Det nye klosteret er tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS. Grunnsteinen ble lagt ned av dronning Sonja 8. mai 2003 og klosteret ble tatt i bruk 11. juli 2006. Dronningen var til stede også ved vigslingen den 12. mai 2007. Bygget har fått flere arkitekturpriser, bl.a. det svenske tidsskriftet Forum AIDs pris for 2007 og en europeisk pris for steinarkitektur; International Architecture in Stone Awards 2007.

Like ved de gamle klosterruinene ligger Klostergården med restaurant, mikrobryggeri, gårdsbutikk og overnattingssted.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg