Tautra

Tautra, liten, veldyrket øy i Trondheimsfjorden, tilhører Frosta kommune i Trøndelag; 1,5 km² i areal med 50 innbyggere (2017). Høyeste punkt er 26 meter over havet. Øya har en 2,4 km lang vei- og broforbindelse med fastlandet over en molo. Tautra er sammen med Svaet fredet som naturreservat og fuglefredningsområde; Ramsar-område.

På øya står de gamle ruinene etter Tautra kloster; et cistercienser-kloster anlagt i 1207. Til klosteret hørte betydelig jordegods i distriktet; på 1500-tallet i alt 167 gårder. Ved reformasjonens  innføring ble klosteret dels brukt som militærforlegning, dels direkte underlagt kronen (kongemakten). I 1664 ble området solgt og gikk derved over på private hender.

Ikke langt fra de gamle klosterruinene ligger Tautra Mariakloster, det første cistercienserkloster som er bygget i Norge siden reformasjonen. Det ble grunnlagt i provisoriske bygninger i 1999. Den 25. mars 2006 ble klosteret gitt status som selvstendig priorat. Det nye klosteret er tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS. Grunnsteinen ble lagt ned av dronning Sonja 8. mai 2003 og klosteret ble tatt i bruk 11. juli 2006. Dronningen var til stede også ved vigslingen den 12. mai 2007. Bygget har fått flere arkitekturpriser, bl.a. det svenske tidsskriftet Forum AIDs pris for 2007 og en europeisk pris for steinarkitektur; International Architecture in Stone Awards 2007.

Like ved de gamle klosterruinene ligger Klostergården med restaurant, mikrobryggeri, gårdsbutikk og overnattingssted.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.