Forholdene i fjordens vannmasser vil representere en balanse mellom to vanntyper: ferskvannet som tilføres fra land, og vann utenfra (kyst- og havvann).

Ferskvannstilførselen varierer med årstiden. Om sommeren får man et lag med lite salt vann øverst. Oftest er ferskvannstilførselen størst innerst i fjorden, og saltholdigheten i overflaten vil da øke utover i fjorden.

Ferskvannet føres ut av fjorden i en overflatestrøm. Samtidig opptrer det en innoverrettet strøm, kompensasjonsstrøm, noe dypere. Overflatestrømmen river med seg vann fra understrømmen og blir derved mektigere og saltere utetter fjorden. Dette strømningsmønsteret kalles «den estuarine sirkulasjon». Selv om denne sirkulasjonen er bakgrunnen for de midlere (gjennomsnittlige) hydrografiske forhold i våre fjorder, er de tilhørende strømmer relativt svake, og overskygges gjerne av vinddrevne strømmer og tidevannsstrømmer.

Norske terskelfjorder er ofte meget dype innenfor terskelen, og de dypere lag er oppfylt av saltere og tyngre vann utenfra, ofte opptil 35 ‰ salt. Jo dypere terskel, jo saltere er fjordens dyp- og bunnvann. Hvis ikke terskelen er altfor grunn, blir dypvannet fornyet med ujevne mellomrom. I noen fjorder skjer dette hvert år, i andre med flere års mellomrom.

I enkelte fjorder er terskelen så grunn at slik fornyelse mangler, eller den kommer så sjelden at oksygenet i dypvannet blir oppbrukt; man får «råttent vann» med hydrogensulfid i bunnen (for eksempel Drammensfjorden, Framvaren, Mofjorden).

Som regel er overflatevannet i norske fjorder så lett, selv om vinteren, at det ikke er noen direkte utveksling mellom overflate og dypvann. Bare i noen få nordnorske fjorder sørger vinteravkjølingen for en virkelig dyptgående vertikalsirkulasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.