Storfjorden
Storfjorden er 672 meter på det dypeste, nord for Stranda.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Storfjorden er en fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Den danner den sentrale delen i et sterkt forgrenet fjordsystem. Storfjorden målt fra Flisnes til Geiranger er 86 km. Målt fra Geiranger til Breisundet er den 110 km, og inkludert også Breisundet 115 km lang.

Fjordløpet

Storfjorden
Utsyn utover Storfjorden frå Hallvardsfjellet på grensa mellom Ørskog og Stordal.
Av /Nye Ålesund kommune.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Storfjorden går østover fra Flisneset lengst sør på Uksenøya i Ålesund, senere sørøstover til den deler seg i to armer utenfor tettbebyggelsen Liabygda i Stranda. Herfra går Norddalsfjorden østover og dens indre del, Tafjorden, videre mot sørøst til tettbebyggelsen Tafjord i fjordbotnen. Fra Liabygda går Sunnylvsfjorden sørover inn til tettstedet Hellesylt i fjordbotnen. Storfjordens innerste fjordarm er Geirangerfjorden som fra Sunnylvsfjorden like nord for Hellesylt fører østover til tettbebyggelsen Geiranger i fjordbotnen.

Utenfor Flisnes fortsetter Storfjorden vestover som Vartdalsfjorden mellom øya Sula i nord og fastlandet i sør. Rett sør for fergestedet Sulesund på Sula deler Vartdalsfjorden seg, og herfra går Storfjordens ytre del, Sulafjorden, nordvestover mellom Sula og Hareidlandet til Breisundet som herfra fører vestover til havet mellom Godøya i Vigra og Hareidlandet.

Storfjorden og dens armer har etter dette to dominerende retninger som i stor grad skyldes strukturen i den kaledonske fjellkjedefoldingen. Hovedretningen er vestsørvest–østnordøst, og en annen går nokså vinkelrett på denne. Førstnevnte preger fjordløpet i Breisundet ut mot havet og Vartdalsfjorden/Storfjorden inn til Sjøholt, likeledes Norddalsfjorden og Geirangerfjorden. Den andre hovedretningen finner vi i Sulafjorden, i Storfjorden mellom Sjøholt og Liabygda, i indre del av Tafjorden og i Sunnylvsfjorden.

Geografi

Størstedelen av de indre fjordstrekningene i Storfjorden og dens forgreninger, likeledes sørsiden av Vartdalsfjorden/Storfjorden der Hjørundfjorden og Sykkylvsfjorden fører sørover, er omgitt av høye, ville fjell av alpin karakter med stupbratte fjordsider. Dette har lagt grunnlag for en betydelig turisttrafikk. Langs Storfjorden og dens armer ligger flere tettsteder med en betydelig industri (Sykkylven, Ikornnes, Sjøholt, Stordal, Stranda og Hellesylt).

Største dyp i Storfjorden, som er 672 meter, er målt nord for Stranda.

Geirangerfjorden (med Geiranger-Herdalen landskapsvernområde) ble sammen med Nærøyfjorden i 2005 innlemmet i UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv som en del av «Vestnorske fjordlandskap».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Engvik

Bildene i artikkelen er feil. De viser ikke Storfjorden på Sunnmøre

skrev Geir Thorsnæs

Jeg har også sett at redaksjonen har satt inn et kart over Romsdalsfjorden i artikkelen. Muligens har dette skjedd fordi fjorden som er vist på kartet, Romsdalsfjorden, feilaktig er navnsatt som Storfjorden av kartprodusenten. Dette må vi få orden på.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg