Kvænangen, samisk Návuotna, fjord i Skjervøy og Kvænangen kommuner, Troms, skjærer seg fra Lopphavet inn i landet mot sørøst til Sørfjordbotn, innerst i Sørfjorden, Kvænangens innerste del. Fjorden er for det meste bred, ved munningen 15 km mellom Klubben lengst nordøst på Arnøya i vest og øya Brynnilen i Loppa kommune, Finnmark, i øst. Samlet lengde fra munningen til Sørfjordbotn er 74 km. Største dybde er Kvænangsdjupet (414 meter) mellom Laukøya og munningen av Olderfjorden.

Nordøstsiden av Kvænangen er innskåret av flere fjordarmer av ulik lengde, regnet fra nord: Olderfjorden, Reinfjorden, Jøkelfjorden inn til Øksfjordjøkelen og Lille Altafjorden inn til Alteidet og med en sørgående arm, Burfjorden, inn til tettstedet og kommunesenteret i Kvænangen, Burfjord.

Rundt 55 km fra munningen er fjorden nesten sperret av en morene. Et smalt sund, Straumen, med sterk tidevannsstrøm, setter Indre Kvænangen i forbindelse med hovedfjorden. Største dybde innenfor Straumen er 109 meter. Indre Kvænangen blir også delt i to av en ny morene som er gjennombrutt Lillestraumen; innenfor denne er fjorden bare 53 meter dyp.

Det er flere øyer i midtre del av fjorden; de største er (regnet nordfra): Rødøya, Haukøya ved munningen av Reisafjorden (i Skjervøy kommune), Spildra, Skorpa og Nøklan. De to sistnevnte er fredet som Skorpa-Nøklan landskapsvernområde med plantelivsfredning.

Skorpa, som nå er ubebodd, var det en fangeleir under den andre verdenskrig. Spildra, som er kommunens største øy, er den eneste som har fast bosetning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. april 2012 skrev Harald Isachsen

Savner informasjon om den norske fangeleiren for tyske krigsfanger som ble etablert på Skorpa i Kvænangen i april 1940. Gjerne med informasjon også om innbyggerne på Skorpa i den tiden. Øya er fraflyttet nå, men var vel også et handelssted etter århundrekiftet?

16. oktober 2012 skrev Gunvor Heløe Brevik

Harald Isachsen savner inf om den norske fangeleiren på Skorpa. Jeg kan anbefale "Vi ville slåss" av Rei Sandberg, utgitt i 1945 på Gyldendal forlag.

Mvh
Gunvor Heløe Brevik

17. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Gunvor. Takk for litteraturtips!

Kan også fortelle at Harald Isachsen, etter at han la inn kommentaren, har skrevet en SNL-artikkel på redaksjonens oppfordring om Skorpa som tar for seg krigshistorien og fangeleiren. Den finnes på: http://snl.no/Skorpa/%C3%B8y%20i%20Troms

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.