Kvænangen, fjord i Skjervøy og Kvænangen kommuner, Troms, skjærer seg ca. 72 km (inkl. Sørfjorden) inn i landet fra Lopphavet. Fjordgapet mellom Brynnilen på fastlandet i øst og Arnøy i vest er ca. 15 km bredt og åpent. Nordøstsiden er innskåret av enkelte korte fjordarmer, fra nord: Olderfjorden, Jøkelfjorden inn under Øksfjordjøkelen og Burfjorden til Alteidet med en sørgående arm til Burfjord. Ca. 53 km fra munningen er fjorden nesten sperret av en morene. Et smalt sund, Straumen, med sterk tidevannsstrøm, setter Indre Kvænangen i forbindelse med hovedfjorden. Indre Kvænangen blir også delt i to av en ny morene som er brutt igjennom av Lillestraumen. Noen øyer ligger omtrent midtfjords: Rødøy, Spildra, og Nøklan.

Der ligger også øya Skorpa som nå er ubebodd, men hvor det fantes en fangeleir under den andre verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. april 2012 skrev Harald Isachsen

Savner informasjon om den norske fangeleiren for tyske krigsfanger som ble etablert på Skorpa i Kvænangen i april 1940. Gjerne med informasjon også om innbyggerne på Skorpa i den tiden. Øya er fraflyttet nå, men var vel også et handelssted etter århundrekiftet?

16. oktober 2012 skrev Gunvor Heløe Brevik

Harald Isachsen savner inf om den norske fangeleiren på Skorpa. Jeg kan anbefale "Vi ville slåss" av Rei Sandberg, utgitt i 1945 på Gyldendal forlag.

Mvh
Gunvor Heløe Brevik

17. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Gunvor. Takk for litteraturtips!

Kan også fortelle at Harald Isachsen, etter at han la inn kommentaren, har skrevet en SNL-artikkel på redaksjonens oppfordring om Skorpa som tar for seg krigshistorien og fangeleiren. Den finnes på: http://snl.no/Skorpa/%C3%B8y%20i%20Troms

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.