Geirangerfjorden

Geirangerfjorden
Geirangerfjorden er en fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal som er 15 kilometer lang.

Artikkelstart

Geirangerfjorden er en fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal som er 15 kilometer lang. Den danner innerste arm av Sunnylvsfjorden, som i sin tur er en av Storfjordens to innerste armer; Norddalsfjorden/Tafjorden er den andre. Storfjordens største lengde er 86 kilometer, målt mellom Flisneset i Ålesund og Geiranger.

Geirangerfjordens største dyp er 258 meter; fjellsidene når rundt 1400 meter over havet ved munningen, og når over 1700 meter over havet like innenfor fjordbotnen. På nordsiden av fjorden ligger fossene Brudesløret og Sju søstre (Knivsflåfossane), som faller i sju atskilte fall nesten loddrett mot fjorden. Midt imot, på den andre siden av fjorden, er den imponerende fossen Friaren (Skageflåfossen).

Geirangerfjorden trafikkeres av bilferge mellom Hellesylt og Geiranger. Fjorden har stor cruisetrafikk og dessuten anløp av Hurtigruta (nordgående tur).

Fra Geiranger går det stor trafikk om sommeren til Åndalsnes over Trollstigen, og dessuten til Dalsnibba (1476 moh.) med en enestående utsikt over Geirangerfjorden og fjellene omkring.

Området er et av Norges mest besøkte turistmål, og står sammen med NærøyfjordenUNESCOs verdensarvliste.

Kart

Geirangerfjorden
Geirangerfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Turistinformasjon om Geirangerfjorden og Trollstigen hos visitnorway
  • Turistinformasjon om Geiranger

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg