Geirangerfjorden, fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal; 15 kilometer lang. Den danner innerste arm av Sunnylvsfjorden som i sin tur er en av Storfjordens to innerste armer; den andre er Norddalsfjorden/Tafjorden. Storfjordens største lengde, 86 km, måles mellom Flisneset i Ålesund og Geiranger.

Geirangerfjordens største dyp er 258 meter; fjellsidene når rundt 1400 moh. ved munningen, og når over 1700 moh. like innenfor fjordbotnen. På nordsiden av Geirangerfjorden ligger fossene Brudesløret og Sju søstre (Knivsflåfossane), som faller i sju atskilte fall nesten loddrett mot fjorden. Midt imot, på den andre siden av fjorden, er den imponerende fossen Friaren (Skageflåfossen).

Fjorden trafikkeres av bilferge mellom Hellesylt og Geiranger. Den har stor cruisetrafikk, og likeledes anløp av Hurtigruta (nordgående tur). Fra Geiranger går det stor trafikk om sommeren til Åndalsnes over Trollstigen, likeledes til Dalsnibba (1476 moh.) med en enestående utsikt og Geirangerfjorden og fjellene omkring. Området er et av Norges mest besøkte turistmål, og står sammen med Nærøyfjorden UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

  • Turistinformasjon om Geirangerfjorden og Trollstigen hos visitnorway
  • Turistinformasjon om Geiranger

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.