Ranfjorden

Artikkelstart

Ranfjorden er en fjord på Nord-Helgeland, i Nesna, Leirfjord, Vefsn, Hemnes og Rana kommuner, Nordland. Ranfjorden skjærer seg inn i østnordøstlig retning innenfor Dønna og er 68 km lang målt fra Huglneset på øya Hugla til fjordbotnen i Mo i Rana. Største dybde er 525 meter like innenfor Hemneshalvøya. I ytre del når den sin største dybde, 467 meter, sør for Hugla. Ranfjorden er trang og har bratte sider i sin ytre del, utenfor Hemneshalvøya. Den indre delen er videre og har mer frodige, skogkledde eller oppdyrkede sider.

Til fjordbotnen renner Ranelva, og på sørsiden, noe lenger ute i fjordens indre del, munner Dalselva. Hemneshalvøya stenger nesten av de sørlige armene Sørfjorden og Elsfjorden som ved et trangt sund, Skarpsundet, er forbundet med hovedfjorden. I Sørfjorden har Bjerkaelva og Røssåga sine utløp.

Nordlandsbanen følger sørbredden av Elsfjorden og Sørfjorden, likeledes sørbredden av Ranfjorden og dens arm Finneidfjorden innenfor Hemneshalvøya inn til Mo i Rana. E6 går parallelt med Nordlandsbanen fra Bjerka ved Sørfjorden og helt inn til Mo i Rana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg