Fulehuk fyr

Fulehuk fyr sett fra øst
Fulehuk fyr
Fulehuk fyr sett fra sør
Fulehuk fyr

Artikkelstart

Fulehuk fyr er en nedlagt fyrstasjon sør for Bolærne, på vestsiden av ytre Oslofjord i Færder kommune, Vestfold, og Telemark fylke. Den ble opprettet i 1821 og nedlagt i 1989.

  • Tårnets høyde: 15 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 16,3 meter
  • Lysvidde var: 13 nautiske mil
  • Lyskarakter på ny lykt: Oc R 6s

Fulehuk fyrstasjon er Oslofjordens nest eldste, og det første av svært mange som ble bygget i Norge etter 1814.

Navnet

Fyret har navn etter holmen det står på og er sannsynligvis av nederlandsk opprinnelse. De var de første som tegnet karter over dette området på grunn av tømmertransporten. Vuile hoek betyr farlig, lumsk eller ful odde.

Historikk

Fyret ble tent første gang 1. november 1821. Det første fyret var et kvadratisk steintårn i to etasjer og totalhøyden var omtrent 13 meter. Det halvannen etasjes bolighuset sto inntil fyrtårnet og var også i huggen stein. Fulehuk var det første fyret i Norge hvor den Argandske lampe, en spesiell oljelampe, ble tatt i bruk for å få bedre lys. Det var også det første steintårnet i fyrvesenet hvor annen energikilde enn kull var benyttet.

Fyrstasjonen ble utstyrt som familefyr, med fjøs og uthus, men hadde ingen landing eller havn. Det skapte store problemer med å komme i land. Først i 1850 fikk fyret båtopptrekk, og i 1857 ble det spent en trosse over sundet like ved, slik at båter kunne fortøye i den og personene om bord klatre i land langs trossa.

Første tåkeklokke

I 1841 fikk Fulehuk en manuell tåkeklokke. Dette var det første tåkesignalet i Norge. I 1910 ble denne erstattet av et tåkehorn, og så av en tyfon i 1956. I 1938 ble fyrstasjonen elektrifisert med kraft fra egne aggregater og da fikk den også et radiofyr.

1949 ble fyret endret fra familiestasjon til tørnstasjon. I 1955 ble så Fulehuk fyrstasjon totalt ombygd; det 134 år gamle steintårnet ble revet og et nytt og høyere i betong ble bygget. I 1989 ble lyset i tårnet erstattet med en rød rundtlysende lykt like ved fyret, og en større på Hollenderbåen.

Fyret var nedlagt noen år, men fra 2006 har ”Foreningen Fulehuks Venner” , ”Stiftelsen Fulehuk Fyr”, kommunen og Oslofjorden Friluftsråd restaurert fyret og driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg