Fulehuk fyr
Fulehuk fyr sett fra øst
Fulehuk fyr
Fulehuk fyr
Fulehuk fyr sett fra sør
Fulehuk fyr

Fulehuk fyr er en nedlagt fyrstasjon sør for Bolærne, på vestsiden av ytre Oslofjord i Færder kommune, i Vestfold fylke. Den ble opprettet i 1821 og nedlagt i 1989.

  • Tårnets høyde: 15 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 16,3 meter
  • Lysvidde: 13 nautiske mil
  • Lyskarakter på ny lykt: Oc R 6s

Fulehuk fyrstasjon er Oslofjordens nest eldste, og det første av svært mange som ble bygget i Norge etter 1814.

Navnet

Navnet er etter holmen fyret står på, og det er sannsynligvis av nederlandsk opprinnelse. Nederlenderne var de første som tegnet kart over dette området på grunn av tømmertransporten. Vuile hoek betyr farlig, lumsk eller ful odde.

Historikk

Fyret ble tent første gang 1. november 1821. Det første fyret var et kvadratisk steintårn i to etasjer med en totalhøyde på rundt 13 meter. Det halvannen etasjes bolighuset sto inntil fyrtårnet og var også i hugget stein. Fulehuk var det første fyret i Norge hvor en spesiell oljelampe, kalt den argandske lampe, ble tatt i bruk for å få bedre lys. Det var også det første steintårnet i fyrvesenet der det ble brukt en annen energikilde enn kull.

Fyrstasjonen ble utstyrt som familiefyr, med fjøs og uthus, men hadde ingen landing eller havn. Dette skapte store problemer med å komme i land. Først i 1850 fikk fyret båtopptrekk, og i 1857 ble det spent en trosse over sundet like ved, slik at båter kunne fortøye i den og folk om bord kunne klatre i land langs trossa.

Første tåkeklokke

I 1841 fikk Fulehuk en manuell tåkeklokke. Dette var det første tåkesignalet i Norge. I 1910 ble denne erstattet av et tåkehorn, og så av en tyfon i 1956. I 1938 ble fyrstasjonen elektrifisert med kraft fra egne aggregater og fikk da også et radiofyr.

I 1949 ble fyret endret fra familiestasjon til tørnstasjon. I 1955 ble Fulehuk fyrstasjon totalt ombygd; det 134 år gamle steintårnet ble revet, og et nytt og høyere i betong ble bygget. I 1989 ble lyset i tårnet erstattet med en rød rundtlysende lykt like ved fyret, og en større på Hollenderbåen.

Fyret var nedlagt noen år, men fra 2006 har «Foreningen Fulehuks Venner», «Stiftelsen Fulehuk Fyr», Færder kommune og Oslofjorden Friluftsråd restaurert fyret. De driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Schau, André og Lauritzen, Per Roger (2010). Fyrene i Oslofjorden. Levende kulturminner. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg