Færder fyr, fyr i Tjøme kommune, Vestfold, på Lille Færder på vestsiden av Ytre Oslofjord. 43 m høyt støpejernstårn, lysstyrke 3 570 000 cd, lysvidde 19 nautiske mil. Diafon. Lille Færder, også kalt Tristeinene, består av 3 nakne skjær og regnes som Oslofjordens sørlige endepunkt. Fredet 1997.

Det første Færder fyr ble bygd i 1696 på øya Store Færder på vestsiden av ytre Oslofjord av privatmannen Jacob Wølner fra Drammen. Tillatelse var gitt i henhold til kongebrev mot en avgift til det offentlige på 50 riksdaler. Det gav eieren rett til innkreving av fyravgift fra skipsfarten. Fyret var en åpen fyrgryte plassert direkte på fjellet. Brenselet var ved og kull. I den første tiden sørget eieren selv for drift, men senere ble fyret forpaktet bort.

I 1799 ble fyret overtatt av det offentlige, og det ble da bygd et tårn med en stor lykt som gav langt bedre lys. Det ble tent i 1802. I 1852 ble kullfyret nedlagt, og en ny lykt med 1. ordens linseapparat ble satt opp i nærheten av det gamle tårnet. Men fremdeles fylte ikke fyret betingelsene som et innseilingsfyr til Oslofjorden. I 1854 gav Stortinget den nødvendige bevilgning til bygging av et nytt tårn litt lenger sør på øya Lille Færder. Det nye tårnet er med sine 43 meter landets nest høyeste støpejernstårn. Linseapparatene ble flyttet til det nye fyret og dette ble tent i 1857.

Fyret har gjennom årene hatt forskjellige typer tåkesignalapparater. I 1858 ble det første, en malmklokke, etablert, deretter har fyret hatt i rekkefølge dampfløyte, sirene og diafon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.