Kvitsøy fyr

Kvitsøy fyr
Lisens: CC BY SA 3.0
Kopi av vippefyret på Kvitsøy.

Artikkelstart

Kvitsøy fyr er en fyrstasjon ved Ytstebøhamn i Kvitsøy kommune i Rogaland fylke. Den ble opprettet i 1700 og automatisert og avbemannet i 1969. Fyrstasjonen ble bygget for å vise innseilingen til Boknafjorden og Stavanger.

  • Tårnets høyde: 27 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 45,2 meter
  • Lysvidde: 18,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl (4) W 40s

Fyret midt i Norges minste kommune var første vippefyr, og har Norges eldste operative fyrbygning. I dag er det også besøksfyr.

Navnet

Kvitsøy fyr har navn etter Kvitsøya som har partier med den hvite bergarten kvarts flere steder.

Historikk

Allerede i år 1700 bygde dansken Heinrich Petersen et vippefyr på Kvitsøy. Han forliste utenfor øya og lovet seg selv at dersom han overlevde skulle han få reist et fyr på Kvitsøy. Vippefyret han fikk laget var en enkel konstruksjon med en mast med en tverrvippe. I enden av vippen festet man en kjele som ble fylt med brennende kull og vippet den opp til seks meter over bakken. Konstruksjonen var i bruk i over hundre år. I denne tiden fikk familien Petersen inntekter fra avgifter som forbipasserende skip måtte betale. Vippefyret ga dårlig lys og mange skipsførere klaget på lyset fra Kvitsøy fyr.

Steintårn

I 1815 overtok staten driften, og i 1829 sto et nytt 18 meter høyt steintårn klart. På toppen hadde det et innebygget kullbluss. Det viste seg imidlertid at heller ikke dette var godt nok for skipsfarten i området. I 1859 ble tårnet forhøyet til dagens høyde og lykta ble erstattet av en oljeblusslampe og Oksøy fyrs gamle linseapparat. Samtidig ble det bygget en ny betjentbolig og et uthus siden staben måtte økes. Fyrlyset på Kvitsøy ble forbedret også i 1889 og 1910, og i 1938 fikk det elektrisk strøm. Steintårnet ble fredet i 1998, og i forbindelse med markeringen av Friluftlivets år i 2005 ble det reiste en kopi av det gamle vippefyret ved siden av fyrtårnet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg