Faktaboks

Henrik Møller
Født
11. oktober 1858, Trondheim, Sør-Trøndelag
Død
16. mai 1937, Trondheim
Virke
Gullsmed
Familie

Foreldre: Gullsmed Jacob Andreas Møller (1822–70) og Marie Christine Moe (1837–1918).

Gift 14.5.1890 med Marie Gunhilde Aas (1864–1947), datter av sakfører og gårdbruker Carl Aas (f. 1834) og Henriette Marie Wilhelmine Knoff (f. 1837).

Brosje, H. Møller
Brosje: H. Møller, 830 S
Brosje, H. Møller
Brosje bakside med stempel,  H. Møller
Brosje: H. Møller, 830 S, bakside med stempel.
Brosje bakside med stempel, H. Møller

Henrik Møller var en norsk gullsmed. Han var virksom i Trondheim, der han drev forretning og stort verksted. Hans gullsmedarbeider i dragestil vakte stor interesse og ble kjøpt av kongeligheter og internasjonal elite.

Oppvekst og etablering

Henrik Møller vokste opp i Trondheim i den anerkjente gullsmedslekten Møller. Som 14-åring dro han til sjøs for å få en smak av eventyr og det store utland. I 1874 flyttet Møller til København og praktiserte som siselør og korpusarbeider. Fem år senere uførte han svennestykket, et drikkehorn i sølv, hvilende på en dragefigur. Etter ytterligere studier og reiser til Wien og New York bosatte Møller seg i Trondheim i 1883.

Internasjonalt etterspurt gullsmed

Møller spesialiserte seg på gjenstander med drage- og rankeornamentikk, ofte med innslag av motiver fra Nidarosdomen. Omkring 1884 laget han ni brosjer etter figurer fra domkirken. Portalen fra Hylestad stavkirke er et annet motiv som ble flittig brukt. Helt fra etableringen var Henrik Møller bevisst på betydning av å omsette gullsmedvarer til pengesterke turister som var på reise i Norge. Praktstykker ble bestilt fra fyrstehus og samlere fra hele verden.

Ett av Møllers mest ekstraordinære oppdrag var en oppsats i tre etasjer. Nederste del holdes av fire drager med utslåtte vinger og lange tunger. Bærende element er en konisk søyle med delvis siselert dekor. På toppen og under det øverste fatet henger slanger. Den svensk-norske generalkonsul Carl Neufeldt bestilte oppsatsen i 1897.

En av datidens rikeste menn, Andrew Carnegie, kjøpte i 1904 et av Møllers mest komplekse arbeider, en balansekjele med brett. Blant de mest langreisende kundene var kong Chulalongkorn av Siam.

I 1934 ga Henrik Møller ut boken Norwegian Tourist Trade In Silver der han beskrev sitt liv og omtalte mange av kundene og hva de kjøpt. Arbeidene hans er representert i Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, og en rekke internasjonale museer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Møller, Henrik (1934). Norwegian tourist trade in silver: handwork oldnorse style: own work – own compostions, Henrik Møller
  • Linder, Mats (2020). Norsk design og kunsthåndverk A til Å, Solum Bokvennen
  • Linder, Mats. Henrik Møller – dragestilens fanebærer, Samler & Antikkbørsen 8/2023

Faktaboks

Henrik Møller

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg