Faktaboks

Jakob Klukstad

Jakob Jakup Bersveinson Klukstad

Klugstad

Født
1705, Lom (antagelig)
Død
1773, Lom (antagelig)
Virke
Treskjærer
Familie

Foreldre: Faren skal ha vært Bersvein båtbygger; morens navn er ikke kjent.

Gift 1734 med Anne Knutsdatter (1700–92 (begr. 17.5.)).

Jakob Klukstad var en norsk treskjærer. Han er mest kjent for å ha bidratt til å utvikle akantustradisjonen i Gudbrandsdalen.

Klukstad var selvlært treskjærer. Hans første kjente arbeid er en monumental altertavle i Lesja kirke, utført i 1749. Altertavlen er med utallige skårne figurer og scener fra Kristi liv, omrammet av rikelig, skåret akantus. Arbeidet regnes for å være et av hovedarbeidene i Gudbrandsdalens kirkeutsmykninger fra perioden. Det er også bevart en del spissleder som mest sannsynlig er laget av ham.

Klukstad skulle danne skole innen den gudbrandsdalske treskjærerkunsten. En av de første som tok opp hans stil var Eistein Guttormsson Kjørn. Om Kjørn skal Klukstad ha sagt: ”Ja, han stal konst fraa meg, som ein skjelm”. Det er mange fellestrekk mellom Klukstads arbeider og akantusarbeidet Kjørn laget til altertavlen i Vågå i 1758.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Buggeland, Tord mfl (1988). Folkekunst i Gudbrandsdalen, Thorsrud A.s.
  • Hauglid, Roar (1950). Akantus, Riksantikvariatet/Mittet & Co.

Faktaboks

Jakob Klukstad

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg