Ole Olsen Moene

Faktaboks

Ole Olsen Moene

Ole Moene

Født
10. september 1839, Oppdal
Død
27. mai 1908, Oppdal

Ole Olsen Moene var en norsk treskjærer. Hans utskårne drikkekanner med akantusmotiver og drageslynger markerte ham som en landets viktigste, nasjonale kunstnere.

Ole Olsen Moene var den treskjærer som skulle utvikle den nye «akademiske» akantusstil til nye høyder. Han vokste opp i Oppdal i Sør-Trøndelag og ble opplært av en nabo, treskjærer og rosemaler Sjur Jamtsæter. Der laget han en mengde bruks- og prydgjenstander, som regel i bjørk, rikt dekorert med drageslyng og akantusranker i en personlig stil. Olsen Moene deltok på flere internasjonale utstillinger og hadde oppdrag både for den svensk-norske kongefamilien og for den tyske keiser Vilhelm 2.

Olsen Moenes spesialitet var små objekter i skåret akantus. Skjæring var distinkt med en arkitektonisk, sammensatt form. Han fikk tidlig oppmerksomhet for den karakteristiske skjæringen. I 1872 ble han invitert ned til Christiania av kjøpmann Simonsen, som solgte husflidsaker, og i 1877–1878 kjøpte det nylig grunnlagte Kunstindustrimuseet i Oslo 32 arbeider.

Nasjonalmuseet har en stor samling av hans arbeider, som også kan sees blant annet i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Norsk Folkemuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skou, Ingri (1991). To norske treskjærere : Ole Moene og Lars Kinsarvik, Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg