Mangletre ble brukt til å glatte lintøy.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Mangletre

Mangletre fra Hallingdal 1825. Dekoren er skåret og malt i brunt og hvitt. Norsk Folkemuseum.

Av /KF-arkiv ※.

Mangletre, eller manglebrett, er et gammel redskap til å glatte lintøy med.

Faktaboks

Etymologi
av italiensk ‘klespresse’

Mangletreet som redskap kjenner vi her i landet fra 1500-1600-tallet og først i byene. Mangletreet består av to deler, en rund og glatt stokk og en flat, rektangulær «fjøl» med håndtak på oversiden.

Redskapet ble ofte brukt som festegave/morgengave fra brudgom til brud og fikk derfor en rik dekor av treskurd eller rosemaling. De eldste mangletrærne har bare treskurd. Da rosemalingen kom på mote rundt 1750-1800, ble mange av de gamle mangletrærne overmalt.

Håndtaket har ofte form som en stilisert hest, noe som symboliserte styrke. Det har også en praktisk funksjon fordi man under arbeidet holdt i håndtaket med høyre hånd samtidig som man lente seg fremover og tok tak i manglebrettet med venstre hånd. Lintøyet var rullet stramt rundt stokken. Så la man full tyngde på under rullingen av stokken. Da ruller, som i begynnelsen ble kalt manglekasser, og strykejern, ble alminnelige i løpet av 1800-tallet, gikk mangletreet etter hvert ut av bruk.

Litteratur

  • Visted, Kristofer og Stigum, Hilmar (1952): Vår gamle bondekultur. J.W. Cappelens forlag. Bind 1 og 2.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg