karolingisk arkitektur

Karl den stores kirke i Aachen
Karolingisk arkitektur
Av .
Midtparti av portbygningen i Lorsch
Karolingisk arkitektur
Av .
Vestverk: St. Cyriacus i Gernrode, Tyskland (961 med senere tilføyelser), i ottonsk stil.
Vestverk
Av .

Karolingisk arkitektur er arkitektur som ble reist i tidlig middelalder under keiser Karl I den store. Arkitekturen var basert på keiserens program, som fra år 800 gikk ut på å gjenspeile den romerske arkitektur som del av hans keiserverdighet fra dette året.

Faktaboks

uttale:

karo'lingisk

etymologi:

av karolinger

Keiserens palasser (han hadde ingen fast hovedstad) var inspirert av klassisk arkitektur (for eksempel keiserpalassene på Palatin i Roma), og keiserhallene, kirkene og de øvrige palassbyggene hans var ofte forbundet med kolonnader, slik som på Palatin. Rester av ett av hans palasser finnes i delvis utgravet stand i Aachen, og var tidligere forbundet med hans kirke her (792–805), tegnet av Odo fra Metz. En portbygning til et benediktinerklos­ter i Lorsch (sent 8. årh.) viser bevisst tolk­ning av sen romersk arkitektur med rundbuer, men har også triangelbuer.

I Karl den stores program inn­gikk også bygging av klostre. Det ble reist et bene­diktinerkloster i Aniane (ca. 782) og et annet i Cornelimünster (Inden, nær Aachen) som mønsterkloster. Dessuten ble det reist en «hellig by», med kloster og klosterkirke (793–798) som sentrum, i Centula (Saint-Ri­quier, nær Abbeville). Typisk for kir­kene er vestverk, empore og massive pil­ler. I ornamentikken kan akantus fore­komme.

Karolingisk arkitektur har vært regnet som den første protorenessansen, men også som en tidlig form for arkitektur i romansk stil, eller som en forløper til denne, i likhet med ottonsk stil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur:

  • Paul Frankl: Die Frühmittelalterliche und romanische Baukunst, Potsdam 1926;
  • Kenneth John Conant: Carolingian and Romanesque Architecture, 800 to 1200, Harmondsworth 1973;
  • Hans e. Kubach: Roma­nesque Architecture, New York 1975.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg