Faktaboks

Lars Jenssen Borg
Død
1710, Christiania (nå Oslo)
Virke
Billedskjærer
Familie

Foreldre: ukjente.

Sannsynligvis gift.

Lars Jenssen Borg var en norsk billedskjærer. Han virket i hovedsak på Østlandet. Sentralt i produksjonen stod utsmykninger til en rekke kirker.

Borg kom til Christiania rundt 1701. Der ble han trolig inspirert av akantusskjæringen på prekestolen og altertavlen i Vår Frelsers kirke (Oslo domkirke). Omkring 1702 skar han akantusdekoren til det første orgel i Vår Frelsers kirke. Han utførte prekestoler, altertavler og så videre til en rekke kirker på Østlandet.

Frem til sin død i 1710 laget Berg utallige kirkeutsmykninger. For Ringsaker kirke laget han en prekestol med svulstig barokk akantusskjæring, Bragernes gamle kirke likeså. Til Bragernes gamle kirke laget han en altertavle, og restene som er bevart viser at han behersket billedhuggerkunsten til fulle. Vingene i gjennombrutt akantus er mesterlig, levende skåret.

Hans ypperlige akantus er grunnlaget for den senere rike blomstring av krillskurden i Gudbrandsdalen ved Jakob Klukstad og andre. Sønnen Nicolai Borg fulgte i farens fotspor.

Et utvalg utførte arbeider

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Midttun, Gisle mfl (1932). Gudbrandsdalen : gård og kirke, H. Aschehoug & Co.
  • Hauglid, Roar (1950). Akantus: mestrene i norsk treskurd (annet halvbind), Riksantikvariatet

Faktaboks

Lars Jenssen Borg

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg