Kristen Listad

Faktaboks

Kristen Listad

Kristen Erlandsen Listad

Christen Erlandsen Listad

Født
1726, Fron, (nå Sør-Fron), Oppland
Død
10. juli 1802, Fron, (nå Sør-Fron), Oppland

Artikkelstart

Kristen Listad var en norsk treskjærer og maler. Han var en av de aller fremste i sin samtid. Spesielt med Listad var at han ubesværet adopterte nye stiler.

Listad var opprinnelig klokker i Fron. Senere utviklet han seg til å bli en av Gudbrandsdalens mest særegne treskjærere. Det er uklart når han begynte med treskjæring. Men Listad må ha drevet på med skjæring før han laget deler av innredningen til Sødorp kirke, omkring 1752–1763. Til kirken laget han blant annet korskille, prekestol og altertavle, alt med rikelig akantus-skjæring. Dette tidlige arbeidet av Listad var i en folkelig, barokk stil.

Utover tiårene laget Kristen Listad også utstyr til andre kirker i Gudbrandsdalen, deriblant Kvikne kirke, Kvam kirke og Sør-Fron kirke. Det som skilte han ut fra andre treskjærere var at han ubesværet gikk fra stilart til stilart. Han begynte med barokk, fortsatte med rokokko og sist nyklassisisme.

I tillegg til kirkeutsmykninger laget Listad også profane arbeider. I offentlige og private samlinger finnes mangletrær, hyller og lekehester med figurer. Maihaugen har flere av hans lekehester. I første halvdel av 1900-tallet ble de kopiert for salg av møbelfirmaet Th. Lunde i Lillehammer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hauglid, Roar (1950). Akantus, Riksantikvariatet/Mittet & Co.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg