Haithabu
Rekonstruerte hus i Haithabu. Foto fra 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Patriser til anheng i Hiddensee-stil, funnet samlet i havneområdet i Haithabu.
Haithabu, halvkretsvollen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Oversiktskart som viser bebyggelsen og gravfelt innenfor halvkretsvollen.

Haithabu var en dansk handelsby i vikingtiden, som nå ligger i Schleswig-Holstein i Tyskland. Beliggenheten innerst i Schlei-fjorden bidro trolig til at Haithabu ble Nordens største handelsby i vikingtiden. Den var et knutepunkt for transitthandelen mellom Nordsjøen og Østersjøen.

Faktaboks

Også kjent som

nå Haddeby

dansk Hedeby

Byområdet har dekket om lag 24 hektar og er omgitt av en halvkretsformet jordvoll som dannet den østlige avslutningen på Danevirke, de store forsvarsanleggene tvers over Sønderjyllands smaleste eid. Vollen er blitt bygd i flere faser til en høyde av 6–11 meter. Den har vært kledd med tre på yttersiden og omgitt av en vollgrav.

Historikk

Den eldste bosetningen innenfor byområdet er fra begynnelsen av 800-tallet. I 848 skal misjonæren Ansgar ha anlagt en kirke i Haithabu. Bebyggelsen har vært bymessig med hoved- og sidegater vinkelrett på hverandre eller parallelt med bekken som renner gjennom byen. Husene har som regel vært inngjerdet. Arkeologiske utgravninger vitner om håndverksvirksomhet og import av fremmede varer.

Fra Norge har det blant annet kommet gjenstander av kleber- og brynesteiner. Skriftlige kilder forteller dessuten at det ble importert pelsverk, fjær, hvalrosstann og treller fra nord.

Haithabu bevarte sin betydning frem til begynnelsen av 1000-tallet. Byen ble forlatt etter å ha blitt brent omkring 1050, trolig av Harald Hardråde.

I dag er Haithabu et museum som – sammen med Danevirke – ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg