Angler var et germansk folk som under folkevandringstiden holdt til i Angeln i det nåværende Tyskland. På 400-tallet utvandret de til England, som har navn etter denne folkegruppen.

Historikk

Anglerne nevnes allerede i Tacitus' Germania rundt år 100 evt., men uten nærmere stedsangivelse. Ifølge Ptolemaios (ca. 150) bodde de mellom Ems og Elben. I begynnelsen av folkevandringstiden, omkring 400 ser anglerne ut til å ha bodd ved Østersjøen, i det nåværende Schleswig (Tyskland), hvor landskapet Angeln antas å ha sitt navn etter dem.

I løpet av 400-tallet utvandret anglene til Britannia, parallelt med nabogruppen sakserne, og folkenavnet angelsaksere oppstod. Anglerne skal ha grunnlagt kongedømmene East Anglia, Mercia og Northumbria som ble en del av Danelagen på 800-tallet og deretter av det engelske kongedømmet på 900-tallet. Etter dette forsvinner spor av anglerne som en gruppe med egen identitet. Navnet England betyr 'anglernes land' og engelsk 'anglernes språk'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg