Niedersachsen

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Niedersachsen, delstat (Bundesland) i Tyskland. Arealet til Niedersachsen er 47 593 km2 med 7 927 000 innbyggere (2015). Det gir en befolkningstetthet på 167 innbyggere per km2. I utstrekning er Niedersachsen Tysklands nest største delstat. Den ligger mellom Elben i øst og fjellområdet Harz og Teutoburger Wald i sør. Videre grenser Niedersachsen til Nederland i vest, Nordsjøen, Schleswig-Holstein, Hamburg og Mecklenburg-Vorpommern i nord, Brandenburg og Sachsen-Anhalt i øst og Thüringen, Hessen og Nordrhein-Westfalen i sør. I tillegg omslutter Niedersachsen delstaten Bremen helt. Hovedstaden er Hannover.

Faktaboks

Uttale
nˈi:dərsaksən

Natur

Sett bort fra et mindre høylandsområde og en del av Harz i sør preges Niedersachsen av det nordtyske lavland. Det meste av regionen er mindre enn 100 m høyt og består mest av sandjord avsatt fra breelver under istiden. Flere mektige ende- og sidemorener preger området. Lüneburger Heide i nordøst er et noe høyereliggende og meget vakkert område med store naturparker; en av de største bar- og blandingsskogdistrikter i Tyskland. Deler av skogen i Niedersachsen er betydelig miljøskadd. Andre områder avsatt til nasjonalpark. Store elver som renner gjennom Niedersachsen er i tillegg til Elben Ems og Weser.

Geestland i nordvest, utenfor nordvestkysten ligger Ostfriesische Inseln og mellom fastlandet og øyene det opp til 30 km brede Wattenmeer, kalt Niedersachsen Wattenmeer. Kystlandskapet og øyene (blant annet Borkum og Norderney) heter Ostfriesland. Dette området har et vest-europeisk maritimt klima, mens innlandsområdet i Niedersachsen har et kontinentalt klima.

Befolkning

Hovedstad og største by er Hannover, andre større byer er Braunschweig, Hildesheim, Göttingen, Osnabrück, Oldenburg, Lüneburg, Wolfsburg og havnebyene Emden, Cuxhaven og Wilhelmshaven.

Næringsliv

Niedersachsen er den femte største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 8,4 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 264 milliarder euro.

I sør dyrkes hvete, sukkerbeter og grønnsaker, i nord finnes mer beiteland og husdyrbruk. De viktigste mineralforekomstene er olje og naturgass i Emsland og ved Celle, jernmalm ved Salzgitter og Peine og kalisalt i Harz-forlandet. Industrien er konsentrert i byene og utmerker seg ved sin allsidighet. Fra elven Ems i vest til Elbe i øst fører Ems–Weser–Elbe-Kanal (Mittellandkanal) som er en viktig transportåre.

Historie

Niedersachsen omfatter de gamle sakseres egentlige historiske landområde, ble dannet ved Preussens oppløsning etter den annen verdenskrig og omfatter den tidligere prøyssiske provins Hannover og de tidligere land Braunschweig, Oldenburg og Schaumburg-Lippe; 1947 ble deler av Bremens landområde tilføyd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg