Niedersachsen, delstat (Land) i Tyskland; 47 641 km2 med 7 982 700 innb. (2007). Ligger mellom Elben i øst, Harz og Teutoburger Wald i sør, Nederland i vest og Nordsjøen og Schleswig-Holstein i nord. Delstat (Bundesland) fra 1946. Niedersachsen er nest største delstat i Tyskland.

Sett bort fra et mindre høylandsområde og en del av Harz i sør preges Niedersachsen av det nordtyske lavland. Det meste av regionen er mindre enn 100 m høyt og består mest av sandjord avsatt fra breelver under istiden. Flere mektige ende- og sidemorener preger området. Lüneburger Heide i nordøst er et noe høyereliggende og meget vakkert område med store naturparker; en av de største bar- og blandingsskogdistrikter i Tyskland. Deler av skogen i Niedersachsen er betydelig miljøskadd. Andre områder avsatt til nasjonalpark. Geestland i nordvest, utenfor nordvestkysten ligger Ostfriesische Inseln og mellom fastlandet og øyene det opp til 30 km brede Wattenmeer.

Hovedstad og største by er Hannover, andre større byer er Braunschweig, Hildesheim, Göttingen, Osnabrück, Oldenburg, Lüneburg, Wolfsburg og havnebyene Emden, Cuxhaven og Wilhelmshaven.

I sør dyrkes hvete, sukkerbeter og grønnsaker, i nord finnes mer beiteland og husdyrbruk. De viktigste mineralforekomstene er olje og naturgass i Emsland og ved Celle, jernmalm ved Salzgitter og Peine og kalisalt i Harz-forlandet. Industrien er konsentrert i byene og utmerker seg ved sin allsidighet. Fra elven Ems i vest til Elbe i øst fører Ems–Weser–Elbe-Kanal (Mittellandkanal) som er en viktig transportåre.

Niedersachsen omfatter de gamle sakseres egentlige historiske landområde, ble dannet ved Preussens oppløsning etter den annen verdenskrig og omfatter den tidligere prøyssiske provins Hannover og de tidligere land Braunschweig, Oldenburg og Schaumburg-Lippe; 1947 ble deler av Bremens landområde tilføyd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.