Vadehavet, Jylland. Av /Scanpix Sweden. Begrenset gjenbruk

Vadehavet

Sandgrunnen i Vadehavet ved Rindby Strand på Fanø strekker seg over to kilometer utover ved lavvann.
Vadehavet
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Tusenvis av gravender vises som lyse prikker på flyfoto fra den tyske delen av Vadehavet i juli. De trekker hit årlig for å samle seg i store flokker mens de feller fjærene. Fenomenet kalles fellingstrekk.
Fellingstrekk
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Vadehavet er et farvann ved Jyllands sørlige vestkyst i Danmark, om lag 800 kvadratkilometer og omfatter kyststrekningen fra Skallingen og Ho Bugt nord for Esbjerg og ned til byen Den Helder i Nederland. Det strekker seg mellom De frisiske øyer og fastlandet, forbi de store elvemunningene til Elbe og Weser i Tyskland over en strekning på 800 kilometer, og utgjør et område på omkring 8000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som
Tysk: Wattenmeer Nederlandsk: Waddenzee

Nationalpark Vadehavet ble innviet i oktober 2010, og er den største av de danske nasjonalparkene med et areal på 146 000 hektar. Nasjonalparken ble opptatt på UNSECOs liste over verdens naturarv i 2014.

Det fredede området er preget av tidevann (om lag 2 meter), marskdannelse, sandbanker og grunt vann. Det er et av verdens mest produktive økosystemer, med et særdeles rikt og tett dyreliv. Øyene Rømø, Mandø og Fanø ligger i Vadehavet. Biotopen fortsetter mot sør til de tyske og nederlandske kystområdene (Wattenmeer).

Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer ble opprettet i 1985 og strekker seg fra den dansk-tyske grensen i nord til Elbes utløp i sør. Nasjonalparken har et areal på 4410 kvadratkilometer. Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer ble opprettet i 1990, ligger ved Elbes munning og er omgitt av Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer som ble opprettet i 1986. Denne utgjør Vadehavets sørligste del.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg