Faktaboks

Vadehavet

Tysk: Wattenmeer

Nederlandsk: Waddenzee

Etymologi

Av dansk vade: havbunn som tørrlegges ved fjærende sjø

Vadehavet
Sandgrunnen i Vadehavet ved Rindby Strand på Fanø strekker seg over to kilometer utover ved lavvann.
Vadehavet
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Fellingstrekk
Tusenvis av gravender vises som lyse prikker på flyfoto fra den tyske delen av Vadehavet i juli. De trekker hit årlig for å samle seg i store flokker mens de feller fjærene. Fenomenet kalles fellingstrekk.
Fellingstrekk
Av /Shutterstock.

Vadehavet er et havområde i Danmark, Tyskland og Nederland. Vadehavet omfatter kyststrekningen fra Skallingen og Ho Bugt nord for EsbjergJylland og ned til byen Den Helder i Nederland. Det strekker seg mellom De frisiske øyer og fastlandet, forbi de store elvemunningene til Elben og Weser i Tyskland over en strekning på 800 kilometer, og utgjør et område på omkring 8000 kvadratkilometer.

I Danmark ble Nationalpark Vadehavet innviet i oktober 2010, og er den største av de danske nasjonalparkene med et areal på 146 000 hektar. Nasjonalparken ble opptatt på UNSECOs liste over verdens naturarv i 2014.

Det fredede området er preget av tidevann (om lag 2 meter), marskdannelse, sandbanker og grunt vann. Omlag 65 prosent av Vadehavets areal blir tørrlagt under lavvann og skaper gode lysforhold for mikroskopiske alger. Det er et av verdens mest produktive økosystemer, med et særdeles rikt og tett dyreliv. De danske øyene Rømø, Mandø og Fanø ligger i Vadehavet. Biotopen fortsetter mot sør til de tyske og nederlandske kystområdene.

Vadehavet i Tyskland og Nederland

Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer ble opprettet i 1985 og strekker seg fra den dansk-tyske grensen i nord til Elbes utløp i sør. Nasjonalparken har et areal på 4410 kvadratkilometer. Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer ble opprettet i 1990, ligger fra den dansk-tyske grensen, ned til Elbens munning og er omgitt av Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer som ble opprettet i 1986. Denne utgjør Vadehavets sørligste del og er omlag 34 580 kvadratkilometer stort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg