Fehmarn

Slaget ved Femern
Sjøslaget ved Femern 13. oktober 1644, der en overlegen svensk-nederlandsk flåte tilintetgjorde en dansk-norsk flåte. Nederlaget betydde slutten på Danmarks nordeuropeiske stormaktsstatus. Slaget ved Femern, malt av Willem van de Velde den eldre omkring 1650.
Av .

Artikkelstart

Fehmarn er en øy i Østersjøen, i Tyskland og delstaten Schleswig-Holstein. Øya har et areal på 185 kvadratkilometer og cirka 12 600 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
fˈehmarn
Også kjent som

dansk Femern

Øya er skilt fra fastlandet ved et grunt sund med en bredde på 1500 meter. Broen over Fehmarnsund er et ledd i «Fuglefluktlinjen» til Danmark. Fra Puttgarden går det jernbaneferge til RødbyhavnLolland. Denne skal fra erstattes med en tunnel som ble påbegynt i januar 2021. Fehmarnbelt, som er 30 meter dypt og 18 kilometer bredt, skiller Fehmarn fra Lolland. Øya er flat, skogløs, fruktbar og vel dyrket. I nord og vest finnes fuglereservat.

Turistveien Deutsche Ferienstrasse Alpen-Ostsee som går ut fra Puttgarten passerer den maleriske Burg, øyas eneste by, med severdig kirke og museum. Øya var i dansk i perioden 1773–1864. Flere store sjøslag, blant annet i 1644 og 1715, har stått ved Fehmarn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg