Faktaboks

Fehmarn

dansk Femern

Uttale
fˈehmarn
Slaget ved Femern
Sjøslaget ved Femern 13. oktober 1644, der en overlegen svensk-nederlandsk flåte tilintetgjorde en dansk-norsk flåte. Nederlaget betydde slutten på Danmarks nordeuropeiske stormaktsstatus. Slaget ved Femern, malt av Willem van de Velde den eldre omkring 1650.
Av .

Fehmarn er en øy i Østersjøen, som tilhører Tyskland og delstaten Schleswig-Holstein. Øya har et areal på 185 kvadratkilometer, er skilt fra fastlandet ved et grunt sund med en bredde på 1500 meter.

Broen over Fehmarnsund er et ledd i «Fuglefluktlinjen» til Danmark. Fra Puttgarden går det jernbaneferge til RødbyhavnLolland. Fehmarnbelt, som er 30 meter dypt og 18 kilometer bredt, skiller Fehmarn fra Lolland. Øya er flat, skogløs, fruktbar og vel dyrket. I nord og vest finnes fuglereservat. Turistveien Deutsche Ferienstrasse Alpen-Ostsee som går ut fra Puttgarten passerer den maleriske Burg, øyas eneste by, med severdig kirke og museum.

Historie

Fehmarn var i dansk i perioden 1773–1864. Flere store sjøslag, blant annet i 1644 (Hannibalfeiden) og 1715 (den store nordiske krigen), har stått ved Fehmarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg