Faktaboks

Dithmarschen

(på skandinaviske språk) Ditmarsken

Heide, torget
Fra torget i Heide, Dithmarschens største by og administrasjonssentrum.
Av .

Dithmarschen er et område i Tyskland, i delstaten Schleswig-Holstein, mellom elven Eider i nord og Elbens munning i sør. Dithmarschen er en krets og historisk region med 133 000 innbyggere (2020). Administrasjonssentrum og største by er Heide.

Natur

Meldorfer Bucht, Dithmarschen

Området består av marskland ut mot Nordsjøen. Marskland er flate strekninger som ligger på det tørre ved fjære, men som så vidt oversvømmes ved flo.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Området består av marskland ut mot Nordsjøen, som er beskyttet av diker. Landet lenger inne fra kysten ligger noe høyere og er til dels skogkledt. Elvene Eider og Elben renner gjennom området, og Eider danner også grense mot nabokretsene. De største byene i Dithmarschen er Heide, Brunsbüttel, Meldorf, Marne og Wesselburen.

Historie

Boßeln (Roadbowling)
Dithmarschen er et av områdene i Tyskland og Nederland der kulespillet Boßeln (eng. Roadbowling) er svært populært. Det går ut på å kaste en kule med så få kast som mulig over en bestemt distanse. Meldorf i Dithmarschen var, med sine 7355 innbyggere (2022), vertskapsby for Boßeln-EM i mai 2022.

Dithmarschens historie var gjennom århundrer preget av spenningsforholdet mellom befolkningen med dens trang til selvstendighet og nabomakter som ønsket å beherske dette landområdet: erkebiskopen av Bremen, de holsteinske grevene og Danmarks konger. Dithmarschen var en fri bonderepublikk i tiden 1447–1559 med egne lover og egen folkeforsamling.

I 1559 maktet feltherren Johan Rantzau, på vegne av kong Frederik 2, å besette Dithmarschen. Befolkningen bevarte likevel en viss selvstendighet. Først i 1773 kom Dithmarschen, som ledd i et politisk makeskifte, helt inn under den danske kongen. Etter Tysklands seier over Danmark i den dansk-tyske krig i 1864 kom Dithmarschen til Preussen (fra 1871 en del av det samlede Tyskland).

I Dithmarschen er kulespillet Boßeln svært populært. Dette er en variant av en internasjonal sport som går ut på å kaste en kule med så få kast som mulig over en bestemt distanse. Meldorf var, med sine 7355 innbyggere (2022), vertskapsby for Boßeln-EM i mai 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg