Dithmarschen

Dithmarschen, norsk Ditmarsken, område i Tyskland, Schleswig-Holstein, mellom elven Eider i nord og Elbens munning i sør. Dithmarschen er en krets og historisk region med 135 156 innbyggere (2010). Administrasjonssentrum og største by er Heide.

Området består av marskland ut mot Nordsjøen, som er beskyttet av diker. Landet lenger inne fra kysten ligger noe høyere og er til dels skogkledt. Elvene Eider og Elben renner gjennom området, og Eider danner også grense mot nabokretsene. De største byene i Dithmarschen er Heide, Brunsbüttel, Meldorf, Marne og Wesselburen.

Dithmarschens historie var gjennom århundrer preget av spenningsforholdet mellom befolkningen med dens trang til selvstendighet og nabomakter som ønsket å beherske dette landområdet: erkebiskopen av Bremen, de holsteinske grever, Danmarks konger. Fri bonderepublikk 1447–1559 med egne lover og egen folkeforsamling. I 1559 maktet feltherren Johan Rantzau, på vegne av kong Frederik 2, å besette Dithmarschen; befolkningen bevarte likevel en viss selvstendighet. Først i 1773 kom Dithmarschen, som ledd i et politisk makeskifte, helt inn under den danske konge. Etter Tysklands seier over Danmark i 1864 kom Dithmarschen til Preussen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg