Faktaboks

Helgoland
Uttale
hˈelgoland
Helgoland
Travel båttrafikk i Helgoland havn.

Helgoland er en øy i Nordsjøen, tilhørende delstaten Schleswig-Holstein nord i Tyskland. Øya ligger cirka 65 kilometer nordvest for Cuxhaven og om lag 50 kilometer vest for Sankt Peter-Ording på fastlandet. Helgoland måler i overkant av to kvadratkilometer og har 1253 innbyggere (desember 2022). Befolkningen er opprinnelig av frisisk avstamning.

Hvert år i pinsehelga arrangeres Nordsjøuken, en av de største begivenheter innen seilsporten i Europa, blant annet med regattaer Helgoland rundt.

Beskrivelse

Platået Oberland utgjør størstedelen av Helgoland. Det høyeste punktet er 61 meter, og platået karakteriseres av stupbratte berg ned mot sjøen. I sørøst ligger Unterland, en lav, delvis kunstig sandstrand med havneanlegg. 1,5 kilometer lenger øst ligger den lille kalkøya Düne. Denne er ubebodd, og ble skilt fra hovedøya i 1720.

Natur

Helgoland er bygget opp av rødbrun sandstein som tilhører triassystemet, på en basis av saltformasjoner fra den yngste permtiden, kalt zechstein. De oppsprukne bergartene skjæres lett ut av havbrenningen, noe som fører til at øya langsomt avtar i størrelse.

Øya har lenge vært et viktig sted for studier av fugletrekket, og mange sjeldne arter fra Asia og Amerika er observert her, blant annet himalayatrost, kattetrost og rødøyevireo. Helgoland er dessuten Tysklands eneste hekkeplass for lomvi og krykkje.

Næringsliv

Helgoland er et frihandelsområde, og hovednæringen har lenge vært turisme og handel med tollfrie varer. Øya har en mindre flyplass og gode båt- og skipsforbindelser, spesielt i sommerhalvåret. Fra 2010-tallet har vindkraft fått svært stor betydning både gjennom arbeidsplasser og skatteinntekter. I 2024 ble Tysklands første kommersielt drevne vindpark åpnet, med 80 vindturbiner plassert ca. 25 km nord for Helgoland. Disse genererer nesten 300 megawatt elektrisitet, nok til å levere strøm til 360 000 husholdninger. De tradisjonelle næringsveiene fiske, jordbruk og losvesen spiller i dag liten eller ingen rolle for Helgolands økonomi.

Kjente personer

Heinrich Heine

Dikteren Heinrich Heine hadde et nært forhold til og tilbrakte mye tid på Helgoland. Maleri fra 1831 av Moritz Daniel Oppenheim fra 1831; bildet henger i Hamburger Kunsthalle.

Barnebokforfatteren James Krüss (1926–1997), som blant annet mottok H. C. Andersen-prisen, var fra Helgoland. Et museum på øya er tilegnet hans liv og skrivekunst. Poeten Heinrich Heine tilbrakte en lengre periode på øya, og skrev en rekke dikt om Nordsjøen.

Under et opphold på Helgoland i 1841 skrev August Heinrich Hoffmann von Fallersleben teksten til det som skulle bli Tysklands nasjonalsang.

Historie

Nordseewoche
Helgoland havn under Nordsjøuken.

Helgoland ble i 1402 underlagt hertugdømmet Schleswig-Holstein. Danmark overtok herredømmet i 1714, men avga øya til England som del av Kielfreden i 1814. Først i 1890 ble Helgoland tysk. Dette skjedde gjennom en byttehandel med engelskmennene, der Tyskland ga fra seg Zanzibar.

De sterke befestningene ble nedlagt som følge av Versailles-traktaten av 1920, men fra 1935 ble Helgoland igjen befestet. Düne ble utvidet for å gi rom til flyplassen, som imidlertid ikke ble åpnet før i 1962. Under andre verdenskrig tjente Helgoland som ubåtbase. Bebyggelsen ble totalt ødelagt ved flyangrep i april 1945.

Fra 1945 til 1952 var øya mål for engelsk øvelsesbombing. Befolkningen var i denne perioden evakuert. Helgoland ble gjenoppbygget etter en plan av den modernistiske arkitekten Otto Bartning (1883–1959).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg