Helgoland

Helgoland fotografert fra nord. Den rødbrune sandsteinen er fra trias. Øverst til venstre sees en del av øya die Düne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Helgoland av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Helgoland, øy i Tyskland, Schleswig-Holstein, i Nordsjøen, 65 km fra Cuxhaven, 45 km fra Schleswig-Holsteins fastland; 2 km2 (medregnet den lave kalkøya die Düne) med 1650 innb. (2003).

Faktaboks

Uttale
hˈelgoland

Natur

Helgoland er bygd opp av rødbrun sandstein som tilhører triassystemet, på en basis av permisk såkalt zechstein. De oppsprukne bergartene skjæres lett ut av havbrenningen, og resultatet har vært at øya stadig har avtatt i størrelse. Størstedelen er et 50 m høyt platå, Oberland, med stupbratte berg ned mot sjøen; i sørøst ligger en lav strand, Unterland, med havneanleggene. 1,5 km øst for Unterland ligger die Düne, som til 1720 hang sammen med Helgoland. Øya har lenge vært et viktig sted for studier av fugletrekket, og mange sjeldne arter fra Asia og Amerika er observert her, bl.a. himalayatrost, kattetrost og rødøyevireo. Tysklands eneste hekkeplass for lomvi og krykkje.

Næringsliv

Helgoland er et frihandelsområde, og hovednæringen er turisme og handel med tollfrie varer. Innbyggerne, opprinnelig av frisisk avstamning, levde tidligere også av fiske og litt jordbruk.

Historikk

Øya var 1402 til 1807 under Schleswig-Holstein og Danmark, deretter under England, som i 1890 overgav øya til Tyskland i bytte med Zanzibar. De sterke befestningene ble nedlagt etter Versaillesfreden 1920–22, men fra 1935 ble Helgoland igjen befestet, bl.a. ble die Düne utvidet for å gi rom til flyplass. Under den annen verdenskrig tjente Helgoland som ubåtbase. Bebyggelsen ble totalt ødelagt ved flyangrep i april 1945. Fra 1945 til 1952 var øya mål for engelsk øvelsesbombing. Befolkningen var evakuert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg