Helgoland, øy i Tyskland, Schleswig-Holstein, i Nordsjøen, 65 km fra Cuxhaven, 45 km fra Schleswig-Holsteins fastland; 2 km2 (medregnet den lave kalkøya die Düne) med 1650 innb. (2003).

Helgoland er bygd opp av rødbrun sandstein som tilhører triassystemet, på en basis av permisk såkalt zechstein. De oppsprukne bergartene skjæres lett ut av havbrenningen, og resultatet har vært at øya stadig har avtatt i størrelse. Størstedelen er et 50 m høyt platå, Oberland, med stupbratte berg ned mot sjøen; i sørøst ligger en lav strand, Unterland, med havneanleggene. 1,5 km øst for Unterland ligger die Düne, som til 1720 hang sammen med Helgoland. Øya har lenge vært et viktig sted for studier av fugletrekket, og mange sjeldne arter fra Asia og Amerika er observert her, bl.a. himalayatrost, kattetrost og rødøyevireo. Tysklands eneste hekkeplass for lomvi og krykkje.

Helgoland er et frihandelsområde, og hovednæringen er turisme og handel med tollfrie varer. Innbyggerne, opprinnelig av frisisk avstamning, levde tidligere også av fiske og litt jordbruk.

Øya var 1402 til 1807 under Schleswig-Holstein og Danmark, deretter under England, som i 1890 overgav øya til Tyskland i bytte med Zanzibar. De sterke befestningene ble nedlagt etter Versaillesfreden 1920–22, men fra 1935 ble Helgoland igjen befestet, bl.a. ble die Düne utvidet for å gi rom til flyplass. Under den annen verdenskrig tjente Helgoland som ubåtbase. Bebyggelsen ble totalt ødelagt ved flyangrep i april 1945. Fra 1945 til 1952 var øya mål for engelsk øvelsesbombing. Befolkningen var evakuert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.