Geoatlas. Begrenset gjenbruk

North Carolina, forkortet NC eller N.C., er en delstat i USA, og danner sammen med Delaware, Maryland, Virginia, West Virginia, South Carolina, Georgia og Florida de såkalte Søratlantiske stater. Staten grenser til Tennessee i vest, Virginia i nord, Atlanterhavet i øst, South Carolina i sør og Georgia i sørvest.

North Carolina har et totalt areal på cirka 139 400 km2, og er med 10 273 419 innbyggere USAs 9. mest folkerike stat (US Census, 2017). North Carolina ble opptatt som den 12. staten i USA 21. november 1789. Hovedstaden er Raleigh, mens Charlotte er største by.

Navnet kommer av Carolus, latinsk form for engelsk Charles, navn på engelske/franske konger som den opprinnelige provinsen Carolina ble oppkalt etter. Delstaten er også kjent som The Tar Heel State, 'Tjærehælstaten', brukt av general Robert E. Lee som en referanse til North Carolina-soldatenes sendrektighet under den amerikanske borgerkrigen.

Lengst i vest ligger Appalachene, der Blue Ridge i Mount Mitchell når opp i 2037 moh. Lenger østover, langs foten av fjellområdet (Piedmont) er terrenget ca. 150–500 moh. Omtrent halvparten av delstaten ligger på kystsletta (Tidewater). På grensen mot Virginia ligger den store myrstrekningen Dismal Swamp. Kysten er kantet av sandbanker, innenfor disse ligger sjøer og laguner, blant annet det brede Pamlico Sound. Tre utstikkende landtanger – Cape Hatteras, Cape Lookout og Cape Fear – er kjent som «Atlanterhavets kirkegård»; de to førstnevnte er nasjonalparker.

Mens fjellstrøkene i det indre har et moderat innlandsklima, har kysten i sør et fuktig subtropisk klima med nedbørmengder på 1100–1400 mm. 40 prosent av arealet er skogkledd, mens 15 prosent er dyrket mark. Vekstsesongen er 275 dager ved kysten og 175 dager i innlandet, med juli og august som de fuktigste månedene, og oktober og november som de tørreste. Middeltemperaturen for hele året varierer fra 13–19 °C.

Befolkningsveksten var i perioden 1990–2000 21,4 prosent, og fra 2000–2010 18,5 prosent. Av befolkningen er 63,1 prosent hvite, 22,2 prosent afroamerikanere (1910: 31,6 prosent) og 9,5 prosent latinos eller hispanics (US Census, 2017). Urfolk (cherokee) utgjør 1,6 prosent. Cirka 66 prosent av befolkningen bor i byer (2015). Største byer er Charlotte, hovedstaden Raleigh, Greensboro, Durham, Winston-Salem og Fayetteville.

Statsuniversitet (landets første, grunnlagt i 1795) ligger i Chapel Hill, og har avdelinger i Raleigh, Greensboro og Charlotte. Ved Durham ligger Duke University. Området Durham–Raleigh–Chapel Hill er kjent for forsknings- og høyteknologivirksomhet og kalles The Research Triangle. Greensboro var stedet hvor studentene startet sine «sit-in»-demonstrasjoner 1. februar 1960, som et ledd i kampen mot raseskillet. Forskjellige frikirker utgjør de største kirkesamfunnene.

North Carolina sender to senatorer og 13 representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Det dyrkes tobakk, mais, jordnøtter (peanøtt), soyabønne og fersken. Bomull var tradisjonelt det viktigste produktet, men fordi bomullsplanten har utpint jorden, med fallende fruktbarhet som følge, har bomullen avtatt i betydning. Oppaling av broilere har imidlertid blitt storindustri.

Skogbruket er også viktig. Omtrent halvparten av landarealet er skog som drives kommersielt. Viktigste treprodukt er ulike typer av tettfibret kryssfinér. North Carolina leverer størstedelen av USAs glimmer og feltspat, dessuten olivin og granitt. Delstaten har atskillig tre-, møbel- og treforedlingsindustri samt tekstilindustri, bomullsspinnerier og sigarettproduksjon. Nedskjæringene i forsvaret har skapt problemer for lokalsamfunn med store militærbaser.

Walter Raleigh forsøkte i 1585 å opprette en koloni på øya Roanoke ved Albemarle Sound, men den første varige kolonisering begynte i 1660. Det som fra 1663 var kjent som provinsen Carolina ble delt i North Carolina og South Carolina da begge områder ble britiske kronkolonier i 1729.

Som den 12. staten i rekken ratifiserte North Carolina unionsforfatningen og ble opptatt i unionen i 1789. North Carolina trådte ut i 1861 og sluttet seg til de konfødererte stater, for så å bli gjenopptatt i unionen i 1868. Fra 1870-årene startet en utbygging av jernbaner og industri som gjorde North Carolina til den mest industrialiserte av Sørstatene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.