Geoatlas. Begrenset gjenbruk

North Carolina, forkortet NC eller N.C., er en delstat i USA, og danner sammen med Delaware, Maryland, Virginia, West Virginia, South Carolina, Georgia og Florida de såkalte Søratlantiske stater. Grenser til Tennessee i vest, Virginia i nord, Atlanterhavet i øst, South Carolina i sør og Georgia i sørvest.

North Carolina har et totalt areal på ca. 139 400 km2 (nr. 28 av statene i USA), og har ca. 10 043 000 innbyggere (2015) - (nr. 9 av statene i USA). North Carolina ble opptatt som stat nr. 12 i USA 21. november 1789. Hovedstaden er Raleigh, mens Charlotte er den største byen i delstaten.

Lengst i vest ligger Appalachene, der Blue RidgeMount Mitchell når opp i 2037 moh. Lenger østover, langs foten av fjellområdet (Piedmont) er terrenget ca. 150–500 moh. Omtrent halvparten av delstaten ligger på kystsletta (Tidewater). På grensen mot Virginia ligger den store myrstrekningen Dismal Swamp. Kysten er kantet av sandbanker, innenfor disse ligger sjøer og laguner, bl.a. det brede Pamlico Sound. Tre utstikkende landtanger – Cape Hatteras, Cape Lookout og Cape Fear – er kjent som «Atlanterhavets kirkegård»; de to førstnevnte er nasjonalparker.

Mens fjellstrøkene i det indre har et moderat innlandsklima, har kysten i sør et fuktig subtropisk klima med nedbørmengder på 1100–1400 mm. 40 % av arealet er skogkledd, mens 15 % er dyrket mark. Vekstsesongen er 275 dager ved kysten og 175 dager i innlandet, med juli og august som de fuktigste månedene, og oktober og november som de tørreste. Middeltemperaturen for hele året varierer fra 13–19 °C.

Befolkningsveksten var i perioden 1990–2000 21,4 %, og fra 2000–2010 var den 18,5 %. I 2010 var 68,5 % hvite, 21,5 % afroamerikanere (1910: 31,6 %) og 8.4 % var latinos eller hispanics. Samme år utgjorde cherokeeindianere 1,5 % av befolkningen. Ca. 66 % av befolkningen bodde i 2015 i byer. Største byer er Charlotte, hovedstaden Raleigh, Greensboro, Durham, Winston-Salem og Fayetteville. 

Statsuniversitet (landets første, grunnlagt i 1795) ligger i Chapel Hill, og har avdelinger i Raleigh, Greensboro og Charlotte. Ved Durham ligger Duke University. Området Durham–Raleigh–Chapel Hill er kjent for forsknings- og høyteknologivirksomhet og kalles The Research Triangle. Greensboro var stedet hvor studentene startet sine «sit-in»-demonstrasjoner, 1. feb. 1960, som et ledd i kampen mot raseskillet. Forskjellige frikirker utgjør de største kirkesamfunnene.

Walter Raleigh forsøkte 1585 å opprette en koloni på øya Roanoke ved Albemarle Sound, men den første varige kolonisering begynte i 1660. Britisk kronkoloni 1729. Ratifiserte som 12. stat unionsforfatningen og ble opptatt i unionen 1789. Trådte ut 1861 og sluttet seg til de konfødererte. Gjenopptatt i unionen 1868; fra 1870-årene startet en utbygging av jernbaner og industri som gjorde North Carolina til den mest industrialiserte av Sørstatene.

North Carolina sender 2 senatorer og 13 representanter til Kongressen i Washington.

Det dyrkes tobakkmais, jordnøtter (peanøtt), soyabønnefersken m.m. Bomull var tradisjonelt viktigste produkt, men fordi bomullsplanten har utpint jorden, med fallende fruktbarhet som følge, har bomullen avtatt i betydning. Oppaling av broilere har imidlertid blitt storindustri. Skogbruket er viktig. Omtrent halvparten av landarealet er skog som drives kommersielt. Viktigste treprodukt er ulike typer av tettfibret kryssfinér. North Carolina leverer størstedelen av USAs glimmer og feltspat, dessuten olivin og granitt. North Carolina har atskillig tre-, møbel- og treforedlingsindustri samt tekstilindustri, bomullsspinnerier og sigarettproduksjon. Nedskjæringene i forsvaret har skapt problemer for lokalsamfunn med store militærbaser.

Navnet kommer av Carolus, lat. form for eng. Charles, navn på engelske/franske konger som den opprinnelige provinsen Carolina ble oppkalt etter. Ofte kalt The Tar Heel State, 'Tjærehælstaten', brukt av general Robert E. Lee pga. North Carolina-soldatenes sendrektighet under borgerkrigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.