Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Delaware.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Delaware, (forkortet DE eller Del, ofte omtalt som The First State eller The Diamond State,) delstat i USA, grenser mot Maryland og Pennsylvania, den nest minste av Amerikas forente stater (etter Rhode Island); 6447 km2 med 864 800 innb. (2007). Hovedstad: Dover.

Delaware opptar den nordøstlige del av Delmarva Peninsula, halvøya mellom Chesapeake Bay i vest og Delaware Bay i øst. Området hører til den atlantiske kystsletta, og består av en fruktbar, flat slette som sjelden når opp i mer enn 20 moh. Helt i nordvest hever lave åspartier seg til 134 moh. Temperert klima.

Befolkningsøkningen i tiåret 1980–90 var 12,1 %, i tiåret 1990–2000 15 %, begge høyere enn landsgjennomsnittet. 75 % av innbyggerne er hvite, 19 % er svarte og 5 % av latinamerikansk opprinnelse (2001). Delstaten hører til de tettest befolkede i USA. 80 % bor i byer eller tettbygde strøk. Største byer (2007) er Wilmington (72 800 innb.) og hovedstaden Dover (35 800 innb.).

Delaware ble først kolonisert av nederlendere i 1631, men kolonistene ble massakrert av indianere. 1638 anla svensker «Nya Sverige» med Fort Christina (nåværende Wilmington), men de ble fordrevet av nederlendere i 1651, som igjen overtok kolonien. 1664 erobret engelskmennene kolonien. I 1682 ble Delaware en del av Pennsylvania, men fikk sin egen delstatsforsamling i 1704 og ble egen delstat 1776. Delaware var den første stat som ratifiserte unionsforfatningen (7. des. 1787, enstemmig), og var en av «grensestatene» under borgerkrigen; slaveri var legalt, men det kom ikke på tale å melde seg ut av unionen. Delaware sender to senatorer og en representant til Kongressen.

Navnet er etter Virginias guvernør Lord De La Warr, som tok området i besittelse for England i 1610, opprinnelig knyttet til elven, senere til indianerstammen leni-lenápe og endelig til delstaten.

Delstaten er i første rekke en industristat, men vel halvparten av landarealet nyttes til jordbruk. Viktigste produkter er soyabønner, mais og asparges, og ikke minst oppdrett av fjærkre (broilere). Industrien er konsentrert i og omkring Wilmington og omfatter bl.a. skipsverft, bilfabrikker, kjemisk industri (Du Pont de Nemours) og bomullsindustri. Chesapeake and Delaware-kanalen, som skjærer gjennom den nordre del av delstaten, er av stor økonomisk betydning.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.