Delaware

Flagg
Av .

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Delaware.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Delaware, forkortet DE eller Del., er en delstat i USA som grenser mot Maryland og Pennsylvania. Delaware er med 6447 km2 den nest minste av Amerikas forente stater (etter Rhode Island), og har 961 939 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Dover.

Faktaboks

Uttale
dˈeləweə

Delaware er også kjent som The First State, siden den var den første staten til å ratifisere den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Natur og klima

Delaware opptar den nordøstlige del av Delmarva Peninsula, halvøya mellom Chesapeake Bay i vest og Delaware Bay i øst. Området hører til den atlantiske kystsletta, og består av en fruktbar, flat slette som sjelden når opp i mer enn 20 moh. Helt i nordvest hever lave åspartier seg til 134 moh. Delstaten har et temperert klima.

Befolkning

Befolkningsøkningen i tiåret 1980–1990 var 12,1 prosent, i tiåret 1990–2000 15 prosent, begge høyere enn landsgjennomsnittet. 62,3 prosent av innbyggerne regner seg som hvite, 22,8 prosent svarte og 9,3 prosent av latinamerikansk opprinnelse (US Census, 2017). Delstaten hører til de tettest befolkede i USA: 83,3 prosent bor i byer eller tettbygde strøk. Største byer er Wilmington og hovedstaden Dover.

Delaware sender to senatorer og en representant til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Delstaten er i første rekke en industristat, men vel halvparten av landarealet nyttes til jordbruk. Viktigste produkter er soyabønner, mais og asparges, og ikke minst oppdrett av fjærkre (broilere). Industrien er konsentrert i og omkring Wilmington og omfatter blant annet skipsverft, bilfabrikker, kjemisk industri (DuPont Company) og bomullsindustri. Chesapeake and Delaware-kanalen, som skjærer gjennom den nordre del av delstaten, er av stor økonomisk betydning.

Fordi Delaware i stor grad ikke skattlegger bedrifter, og i tillegg tilbyr stor grad av hemmelighold rundt eierskap, blir delstaten omtalt som et skatteparadis der det er svært populært å opprette skallselskaper som blant annet kan brukes til å skjule eierskap og pengestrømmer.

Historie

Delaware ble først kolonisert av nederlendere i 1631, men disse kolonistene ble drept av urbefolkningen. I 1638 anla svensker Nya Sverige med Fort Christina (nåværende Wilmington), men de ble fordrevet av nederlendere i 1651, som igjen overtok kolonien. I 1664 erobret engelskmennene Delaware.

I 1682 ble Delaware en del av Pennsylvania, men fikk sin egen delstatsforsamling i 1704 og ble egen delstat i 1776. Delaware var den første stat som ratifiserte unionsforfatningen – enstemmig 7. desember 1787 – og var en av «grensestatene» under den amerikanske borgerkrigen; slaveri var lov, men det kom ikke på tale å melde seg ut av unionen.

Navnet Delaware er etter Virginias guvernør Lord De La Warr, som tok området i besittelse for England i 1610. Navnet var opprinnelig knyttet til elven, senere til urfolk-samfunnet lenape og endelig til delstaten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg