Delaware.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Delaware, (forkortet DE eller Del, ofte omtalt som The First State eller The Diamond State,) delstat i USA, grenser mot Maryland og Pennsylvania, den nest minste av Amerikas forente stater (etter Rhode Island); 6447 km2 med 864 800 innb. (2007). Hovedstad: Dover.

Delaware opptar den nordøstlige del av Delmarva Peninsula, halvøya mellom Chesapeake Bay i vest og Delaware Bay i øst. Området hører til den atlantiske kystsletta, og består av en fruktbar, flat slette som sjelden når opp i mer enn 20 moh. Helt i nordvest hever lave åspartier seg til 134 moh. Temperert klima.

Befolkningsøkningen i tiåret 1980–90 var 12,1 %, i tiåret 1990–2000 15 %, begge høyere enn landsgjennomsnittet. 75 % av innbyggerne er hvite, 19 % er svarte og 5 % av latinamerikansk opprinnelse (2001). Delstaten hører til de tettest befolkede i USA. 80 % bor i byer eller tettbygde strøk. Største byer (2007) er Wilmington (72 800 innb.) og hovedstaden Dover (35 800 innb.).

Delaware ble først kolonisert av nederlendere i 1631, men kolonistene ble massakrert av indianere. 1638 anla svensker «Nya Sverige» med Fort Christina (nåværende Wilmington), men de ble fordrevet av nederlendere i 1651, som igjen overtok kolonien. 1664 erobret engelskmennene kolonien. I 1682 ble Delaware en del av Pennsylvania, men fikk sin egen delstatsforsamling i 1704 og ble egen delstat 1776. Delaware var den første stat som ratifiserte unionsforfatningen (7. des. 1787, enstemmig), og var en av «grensestatene» under borgerkrigen; slaveri var legalt, men det kom ikke på tale å melde seg ut av unionen. Delaware sender to senatorer og en representant til Kongressen.

Navnet er etter Virginias guvernør Lord De La Warr, som tok området i besittelse for England i 1610, opprinnelig knyttet til elven, senere til indianerstammen leni-lenápe og endelig til delstaten.

Delstaten er i første rekke en industristat, men vel halvparten av landarealet nyttes til jordbruk. Viktigste produkter er soyabønner, mais og asparges, og ikke minst oppdrett av fjærkre (broilere). Industrien er konsentrert i og omkring Wilmington og omfatter bl.a. skipsverft, bilfabrikker, kjemisk industri (Du Pont de Nemours) og bomullsindustri. Chesapeake and Delaware-kanalen, som skjærer gjennom den nordre del av delstaten, er av stor økonomisk betydning.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.