Georgia (delstat i USA)

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Georgia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Georgia er en delstat i USA som grenser opp mot Alabama i vest, Tennessee og Nord-Carolina i nord, South Carolina i øst, og Florida i sør.

Faktaboks

Uttale
dʒˈå:dʒə
Etymologi
navn etter kong Georg 2 av Storbritannia og Irland
Også kjent som
forkortet GA og Ga. ofte omtalt som The Peach State, 'Ferskenstaten' eller The Empire State of the South;

Georgia har et totalt areal på ca. 153 900 km2, og er med 10 711 908 innbyggere den åttende mest folkerike delstaten i USA (US Census, 2020). Georgia ble opptatt som den fjerde staten i USA 2. januar 1788. Hovedstad og største by er Atlanta.

Natur

Blue Ridge Mountains i blåtimen.
.
Lisens: CC BY 2.0

Landet stiger gradvis fra atlanterhavskysten til Appalachene. Mesteparten av delstaten består av en lav, sandet slette, til dels myrlendt ved kysten og langs elvene. Nord og vest for kystsletta ligger det 140–450 meter høye platålandet Piedmont, som omfatter ca. 30 prosent av arealet. Den nordligste delen av Georgia er et skogkledd fjelland, som tilhører Blue Ridge Mountains. Høyeste topp er Brasstown Bald (1458 moh.). Elvene renner dels til Atlanterhavet, dels til Mexicogolfen. De viktigste er Altamaha, Apalachicola, Coosa, Saint Marys, Savannah River på grensen til South Carolina og Chattahoochee, som danner grensen mot Alabama. Suwannee har sitt utspring i sumpmarkene Okefenokee Swamp, helt i sørøst, i nærheten av grensen mot Florida.

Befolkning

Selv om folkemengden har økt under hele 1900-tallet, hadde Georgia frem til begynnelsen av 1960-årene et netto utflyttingsoverskudd. Særlig blant den svarte del av befolkningen har det vært stor utvandring. I 2020 utgjorde de svarte 32,6 prosent av folketallet, mot 45 prosent i 1910. Hvite (inkludert spanskættede) utgjør om lag 60 prosent. Fra midten av 1960-årene har imidlertid delstaten fått et økende innflyttingsoverskudd, også av svarte. Folketallet økte i perioden 1980–90 med 19 prosent, hvilket var nærmere det dobbelte av gjennomsnittet for hele landet. I tiåret 1990–2000 økte folketallet hele 26,4 prosent, og fra 2000 til 2010 med 18,3 prosent. Fra 2010 til 2020 økte folketallet med 10,6 %. Urbaniseringen har, som i de øvrige Sørstatene, kommet senere enn i resten av landet. I 2010 var imidlertid over 75 prosent av befolkningen bosatt i byer. De største byene er hovedstaden Atlanta med 498 715 innbyggere, Columbus med 206 922 innbyggere, Augusta med 202 081 innbyggere, Macon med 157 346 innbyggere og Savannah med 147 780 innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv

Georgia har vært spesielt kjent som bomullsstat, men den er også et godt eksempel på strukturendringen som har kjennetegnet Sørstatene siden 1950-årene, og industriens produksjonsverdi er i dag langt større enn jordbrukets. Bomullsdyrkingen er imidlertid fremdeles den viktigste grenen av jordbruket, og bare Texas produserer mer. Det dyrkes noe kortfibret, men mest av den langfibrede Sea Island-bomullen. Det dyrkes mer peanøtter og pekannøtter enn i noen annen delstat, og også store kvanta tobakk, soyabønner, mais, søtpoteter, ferskener, meloner og grønnsaker.

Husdyrholdet gir større utbytte enn åkerbruket. Georgia er blant USAs største kyllingprodusenter og produserte i 2003 hele fem milliarder egg. Bare California produserte mer. Det fantes i 2003 ca. 1,3 milliard broilere, 1,25 millioner storfe og 300 000 svin. Mens de nominelle inntektene fra jordbruket økte 26 prosent fra 1970 til 2002, sank de reelle inntektene 17 prosent. Skogene gir grunnlag for en stor treforedlingsindustri, og blant Sørstatene er Georgia den største produsenten av massevirke. Av gulfuru utvinnes terpentin og harpiks, og nesten halve verdensproduksjonen og 3/4 av USAs produksjon av disse stoffene kommer fra Georgia.

Georgia er USAs største produsent av kaolin og har stor utvinning av valkejord, granitt, marmor, bauxitt, cyanitt og zirkonium. Innen industrien er tekstil-, kjemisk, transportutstyr-, næringsmiddel- og treforedlingsbransjene de største. Industrien er særlig konsentrert i Piedmont-området. Hovedstaden Atlanta er et ledende finansielt og kommersielt senter. Byen var representant for New South-bevegelsen i slutten av 1800-tallet for å omskape Sørstatene til et moderne samfunn med industri og variert næringsliv, under slagordet «too busy to hate».

Atlanta har en av landets travleste lufthavner, og er også det viktigste jernbaneknutepunktet i Sørstatene. Byen Atlanta og delstaten Georgia er sterk preget av den amerikanske borgerkrigen. I Grant Park ligger det kjente Cyclorama, med en dramatisk fremstilling av slaget om Atlanta under borgerkrigen. General William Shermans berømte «March to the Sea» i 1864 begynte i Atlanta. Den beryktede konfødererte fangeleiren Andersonville, hvor 13 000 unionssoldater døde, ligger også i Georgia. Ved Atlanta ligger i dag flere store militærbaser.

Georgia står for 2,9% av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som er 10. størst av statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Georgia sender to senatorer og 14 representanter til kongressen.

Historie

Det har bodd mennesker i Georgia i mer enn 10 000 år, trolig opp mot 12 000 år. De første amerikanske urfolkene i området var delvis nomadiske samlere og jegere som fulgte dyreforflytningene. Mer permanente bosetninger ble etablert fra rundt 1000 år f.Kr. Jordbrukssamfunn utviklet seg i Georgia fra rundt 800 e.Kr. Flere indianske urfolk har hatt tilhold i området, blant annet muskogee og cherokee.

De første europeere som utforsket Georgia var spaniere. De opprettet militær- og misjonsstasjoner, men ble fordrevet av general James Oglethorpe. Han grunnla kolonien i 1733, og i 1753 ble den omdannet til kronkoloni. Som den fjerde av de opprinnelige 13 statene og den første av Sørstatene ratifiserte Georgia den amerikanske uavhengighetserklæringen 2. januar 1788. Georgia trådte ut av unionen og sluttet seg til de konfødererte stater i 1861. Staten ble påført store ødeleggelser under den amerikanske borgerkrigen; general William Sherman brente Atlanta og svidde av et 65 km bredt belte fra Atlanta til Savannah høsten 1864. Som den siste av utbryterstatene ble Georgia gjenopptatt i unionen i 1870.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg